Heb jij ooit gedroomd van een mooie en zongebruinde huid zonder de schadelijke effecten van Uv-straling? Dan is zelfbruining wellicht wat voor jou! Dit is een populaire beautytechniek die tegenwoordig steeds meer terrein wint in de wereld van huidverzorging.
In deze blog lees je meer over de wereld van zelfbruining. We bespreken hoe het werkt, wat het inhoudt en waarom het zo geliefd is.
Wat is zelfbruining?
Zelfbruining wordt cosmetisch gebruikt om je huid een gebruinde tint te geven, zonder daadwerkelijke invloed van de zon of een zonnebank. Het biedt daarom ook een veilig alternatief voor zonnen op een traditionele manier. Zelfbruiners gebruiken speciale producten die reageren op de bovenste laag van je huid.
Deze reactie resulteert in een bruinere kleur die lijkt op een natuurlijk, zongebruind tintje op de huid. Dit is anders dan bij traditioneel zonnen, waar de Uv-stralen diep in je huid dringen. Zelfbruiner blijft beperkt tot de opperhuid. Op de lange termijn maakt dit zelfbruinen dan ook een gezondere optie op de lange termijn.
Het grootste verschil met traditioneel zonnen zit in het proces en de risico’s. Bij het zonnen stimuleert de Uv-straling een aanmaak van melanine in je huid. Dit is een pigment dat je beschermt tegen verdere schade op je huid, maar verhoogt ook het risico op huidkanker. Zelfbruiner daarentegen werkt alleen op de bovenste huidlaag. Het verandert de kleur zonder schadelijke stralen en andere nadelen van zonblootstelling.
Hoe werkt zelfbruiner?
Het geheim achter het zelfbruining schuilt zich achter een bijzonder ingrediënt, namelijk dihydroxyaceton (DHA). Dit suikermolecuul reageert met de aminozuren in je huid. Zodra je dus een zelfbruiningsmiddel aanbrengt, start deze reactie. Hiernaast is het een zuivere stof, doe voor komt als een witte kristallijn aan poeder en goed oplosbaar is in water. In onze blog over de betekenis van DHA duiken we hier dieper op in!
De concentratie DHA in het product speelt dus een rol. Hiernaast speelt ook jouw natuurlijke huidskleur een rol bij de invloed van het eindresultaat. Mensen met een lichter huidtype zullen sneller effect merken dan donkerdere huidtypes.
Door zelfbruiners te gebruiken, hoef je ook geen last te hebben van de zon in je ogen. Deze kan namelijk vrij onaangenaam zijn zonder de juiste zonnebril. Natuurlijk zijn er ook andere redenen om een zonnebril te dragen zoals tijdens wintersport of bij laswerkzaamheden. Wil je graag meer weten hierover? Lees dan onze blog over zonnebrillen!
Tips voor een perfecte zelfbruining
Voor stralende resultaten, heb jee een goede voorbereiding nodig. Begin daarom met het goed scrubben van je huid. Dit helpt met het verwijderen van dode huidcellen en zorgt daarbij voor een egale basis. Vergeet vervolgens niet je huid goed te hydrateren, met een extra aandacht op de droge gebieden als je elleboog en knieën. Deze plekken absorberen namelijk meer product, wat kan leiden tot meer donkere vlekken.
In secties werken is ook een goede tip bij het aanbrengen van zelfbruiner. Start dan ook met je benen en werk langzaam omhoog. Gebruik hierbij lange en vloeiende bewegingen, voor een gelijkmatige verdeling van de zelfbruiner. Vergeet je oren, nek en tussen je vingers niet tijdens het aanbrengen.
Voor je gezicht kun je het product eenvoudig mengen met je standaard dagcrème voor een subtielere tint. Bovendien kan het gebruik van face serum bij zelfbruining helpen om de huid te hydrateren en de kleur langer vast te houden.
Na het aanbrengen van de zelfbruiner is geduld hebben een belangrijk onderdeel. Laat het product daarom goed drogen voordat je je besluit aan te kleden. Wil je vlekken voorkomen? Draag dan losse en donkere kleding. Vermijd hiernaast douchen, zwemmen of intensief sporten tijdens de eerste 8 uur na het aanbrengen. Hierdoor geef je de kleur kans om zich volledig te ontwikkelen over je huid. Om de bruine tint wat langer te behouden, kun je je huid dagelijks goed hydrateren.
Zelfbruining biedt dus een veilige en snelle manier om een zongebruinde look te creëren. Het geeft je de controle over het hebben van een bruine tint, zonder de risico’s of nadelen van Uv-straling. Of je voorkeur nu lotions, sprays of professionele behandelingen is, er is een optie voor iedereen. Met de juiste voorbereiding en techniek kun je de perfecte resultaten bereiken.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?