Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van zonnebril

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Het duurt nog een paar jaar maar in 2029 viert de zonnebril zijn honderdste verjaardag. Eigenlijk nog maar een korte historie sinds er mensen op aarde leven. Voordat de zonnebril ten tonele verscheen zal een ruim zittende hoed de functie hebben gehad om je gezicht en ogen uit de zon te houden. Tegenwoordig is de betekenis van de zonnebril multi-functioneel.

In 1929 ontwikkelde de Amerikaanse Sam foster de eerste zonnebrillen. Hij wordt beschouwd als de uitvinder van de moderne zonnebril. Op het strand van New Jersey verkocht hij deze zonnebrillen zodat badgasten geen last hadden van de straling van zon. Sindsdien is dit zonwerende middel niet meer uit het dagelijkse en vooral zomerse gebruik weg te denken.

In welke situaties gebruiken je een zonnebril?

Dit is natuurlijk een vraag met een voor de hand antwoord. Dat is op zonnige dagen als we last van fel licht hebben. Maak je als chauffeur van een auto een lange reis naar een zonnig vakantieoord en schijnt onderweg de zon, dan helpt het je in ieder geval om beter de verkeerssituatie in te schatten en minder snel last van vermoeide ogen te krijgen. Gewoon op het strand liggen met dit compacte zonwerende middel kan natuurlijk ook.

Een modeaccessoire

Er zijn echter veel mensen die de zonnebril als mode-accessoire gebruiken. Het is als ware een onderdeel van hun imago. Voor veel beroemdheden maakt het onderdeel uit van wie ze zijn. Voorbeelden hiervan zijn Roy Orbison, Stevie Wonder, Lady Gaga en Elton John. Voor het grote publiek vormen ze een voorbeeld en inspiratiebron om ook bijzondere zonnebrillen te gaan dragen die aansluiten op de stijl van je kleding of passen bij je karakter.

Welke glazen kies je?

Door de decennia heen heeft de zonnebril een ware metamorfose ondergaan. Van puur praktisch naar een modieuze accessoire. Ben je bijziend en wil je ook een zonnebril dragen zonder dat het je zicht verminderd, dan is er de optie om een zonne bril op sterkte aan te schaffen. Daarnaast bestaat de variant van meekleurende glazen op sterkte. Is het grijs en zwaar bewolkt dan zullen de glazen lichter blijven, terwijl wanneer je buiten bij sterke zonneschijn loopt de glazen donker kleuren.

Veiligheid bij beroep

Voor sommige beroepen en sporten is het verstandig om naast de veiligheidsbril ook een zonnebril te dragen. Bij laswerkzaamheden draagt men zelfs een compleet masker met speciaal dempend glas om toch goed de lasnaden te kunnen dichten. Een ander beroep dat een onlosmakelijke connectie met de zonnebril heeft is de luchtvaart. Want wat is een gezagvoerder van een Airbus zonder pilotenbril. Daarbij is het bekendste model die bij veel piloten gedragen wordt natuurlijk Ray Ban. De pilotenbril is onlosmakelijk met het imago van dit beroep verbonden. Wie herinnert zich niet de bekende acteur Tom Cruise in de kaskraker Top Gun.

Onmisbaar bij wintersporten

Voor snowboarden en skiën op witte sneeuw en in zonnige omstandigheden is de zonnebril onmisbaar. Bij wintersporten is een grotendeels bedekkende bril meer uitzondering dan regel. Deze grote zonwerende gezichtsbedekking is ook in trek als zonnebril dames, al dan niet met een reflecterende coating. Een bekende variant hiervan is de weerspiegelende olie coating op het kleine ronde brilletje wat geassocieerd wordt met de hippie look.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: