Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Wat is de betekenis van een stichting?

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een stichting is een rechtspersoon die is opgericht om een doel na te streven zonder winst. Een stichting kan door één of meerdere personen zijn opgericht. Door een notaris wordt een akte opgesteld, waarin staat vermeld wat de naam van de stichting is, welk doel de stichting heeft, hoe de bestuurders worden benoemd, waar de stichting is gevestigd en hoe ze het geld besteden.

Doel van een stichting

Over het algemeen streven stichtingen een sociaal of maatschappelijk doel na. Denk aan goede doelen, of het creëren van milieubewustzijn. Vaak krijgen deze stichtingen geld gedoneerd van mensen die achter het doel van de stichting staan. Een stichting mag geen commercieel doel hebben, hierdoor mogen bestuurders of andere personen zichzelf geen winst laten uitkeren. Als er winst wordt gemaakt, dan mag dit alleen gebruikt worden voor het doel van de stichting. Dit betekent niet dat medewerkers van een stichting geen geld mogen ontvangen voor hun werkzaamheden, dit is natuurlijk wel toegestaan.

Voordelen en regels

Volgens de wet moet een stichting een bestuur hebben. Deze bestaat uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. Wanneer een stichting wordt ingeschreven bij de KvK, zijn de bestuursleden niet meer persoonlijk aansprakelijk voor schulden of claims. Een voordeel van een stichting is dat je je sociale en maatschappelijke doelen kan nastreven, ondanks dat je zelf minder aansprakelijk bent. Een stichting hoeft ook geen rekening te houden met aandeelhouders. Ook wekt deze rechtsvorm vertrouwen op waardoor burgers sneller geneigd zijn om giften te schenken. Iedereen kan een stichting oprichten, er worden geen kapitaaleisen gesteld.

Verschil tussen een vereniging en stichting

Het verschil tussen een vereniging en een stichting is dat een stichting geen leden heeft. Een vereniging is ook democratischer, de leden controleren namelijk het handelen van het bestuur. Tijdens een algemene ledenvergadering kan er door de leden gestemd worden. Wel is het belangrijk om ook service te bieden voor degene die doneren. Anders kan het voorkomen dat mensen dit niet meer willen doen en willen opzeggen bij de stichting. Dit kan tegenwoordig makkelijk bij vandaagopzeggen.nl

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: