Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

De betekenis van Superfood

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Je hebt vast wel eens gehoord van de term “superfood”. Verscheidene voedingsmiddelen krijgen deze term toegewezen die als voedzaam en gezond worden beschouwd. Superfood is hoofdzakelijk gebaseerd op plantaardige producten, maar er zijn ook zeker enkele vis- en zuivelproducten die onder de noemer worden geplaatst. Bosbessen, zalm, kurkuma, pistachenoten en boerenkool zijn slechts enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die het label superfood hebben verdiend. Er zijn echter geen strikte criteria voor wat wel of niet een superfood is. Het kan daarom meer als een marketingterm voor gezonde voeding gezien worden. 

De herkomst van superfood

Waar komt de term “superfood” eigenlijk vandaan? Zoals je misschien al zou verwachten, heeft de term dus vrij weinig te maken met formeel wetenschappelijk voedingsonderzoek. Steker nog, de term is ontstaan in het begin van de 20e eeuw als een marketingstrategie om bananen te verkopen. De term was een uitstekende manier om de voordelen van bananen te promoten als een goedkoop, licht verteerbaar voedingsmiddel. Naarmate de vrucht aan populariteit won, groeide tegelijkertijd ook de term superfood. 

Bekende voedingsmiddelen die superfood worden genoemd

Superfoods bevatten vaak een verscheidenheid aan voedingsstoffen, zoals antioxidanten, die geacht worden bescherming te bieden tegen kanker. Verder beschikken ze in veel gevallen over gezonde vetten, die hartziekten zouden voorkomen, en vezels, die diabetes en spijsverteringsproblemen tegenaan.

 

Laten we eens kijken naar gezonde voeding die synoniem staan voor “superfood”. Zoete aardappelen en pompoenen worden vaak opgenomen in de lijst van superfoods, vanwege het feit dat het uitstekende bronnen van vezels, vitamine A en vele andere stoffen zijn. Bovendien hebben zoete aardappelen en pompoenen van nature een zoete smaak en hebben ze geen boter, room of zout nodig voor een lekkere bite. 

 

Ook zul je zien dat bosbessen vaak bovenaan veel superfoodlijstjes staan, omdat ze rijk zijn aan vitaminen, oplosbare vezels en fytochemicaliën. Bovendien wordt boerenkool beschouwd als een superfood, hoewel hetzelfde geldt voor de meeste donkere bladgroenten, zoals snijbiet, broccoli en  spinazie. Dit zijn groenten van de kool- en mosterdfamilie die rijk zijn aan vitamine A, C en K, alsmede aan vezels, calcium en andere mineralen.

Superfood of hype? 

Hoewel de betekenis van superfood dus direct wordt gerelateerd met gezonde voeding, zijn afwisseling en eten met mate van een bepaald soort voedsel ook zeer belangrijk om onze duurzame voedingsbehoeften te verzekeren. Afwisseling heeft niet alleen te maken met het voedsel dat we eten, maar het is net zo belangrijk om te letten op de essentiële vitaminen en mineralen die ons lichaam dagelijks nodig heeft. 

 

Uiteenlopende onderzoek heeft uitgewezen dat een ideaal dieet hoofdzakelijk plantaardig is, bestaande uit een grote verscheidenheid aan fruit, groenten, volle granen en enkele gezonde dierlijke producten. Superfoods kunnen dus een goede introductie zijn tot gezond eten en het leren kennen van de voedingswaarde van diverse voedingsmiddelen die je eet kan een uitstekende leidraad zijn, maar er zijn nog veel gezonde voedingsmiddelen die de moeite waard zijn om te ontdekken, zelfs als niemand ze ‘superfood’ noemt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: