Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van Longirostres

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

In de wereld van de biologie zijn er talloze termen en begrippen die soms verwarrend kunnen zijn voor mensen die niet dagelijks in dit vakgebied werken. Een van die termen is ‘Longirostres’. In deze blog gaan we dieper in op het woord ‘Longirostres’ en leggen we uit wat het betekent.

Wat is Longirostres?

Longirostres is een clade van Crocodyliformes die bestaat uit de krokodillen en gavialen, maar waar de alligatorachtigen niet bij horen. Dit betekent dat krokodillen en gavialen nauwer verwant zijn aan elkaar dan aan alligatorachtigen. De Longirostres is een kroongroep die fylogenetisch geïdentificeerd wordt als de laatste gemeenschappelijke voorouder van Crocodylus niloticus en Gavialis gangeticus. De term Longirostres helpt bij het classificeren en begrijpen van de evolutionaire relaties tussen verschillende groepen binnen de krokodilachtigen.

De kans is groot dat je nu nog niet goed weet wat Longirostres betekent, doordat er een aantal lastige en onbekende in de voorgaande twee zinnen staan. Daarom lichten we hieronder een aantal woorden kort toe, om de betekenis van Longirostres te verduidelijken.

Clade

Een groep organismen (levende wezens) die een gemeenschappelijke voorouder delen en alle nakomelingen daarvan omvat. Clade is afgeleid van de cladistiek. Cladistiek is een wetenschappelijk systeem voor het classificeren van organismen. Clade kan ook geschreven worden als ‘klade’.

In het geval van Longirostres houdt clade in dat krokodillen en gavialen een gemeenschappelijke voorouder delen die hen onderscheidt van alligatorachtigen. Deze gemeenschappelijke voorouder heeft kenmerken ontwikkeld die geleid hebben tot de lange, dunne snavels die typerend zijn voor krokodillen en gavialen. Alligatorachtigen hebben daarentegen kortere, brede snavels en vallen buiten deze specifieke tak in de stamboom.

Crocodyliformes

Dit is een clade van crurotarsische archosauriërs, een groep heersende reptielen die een groot deel van het geologische tijdvak Mesozoïcum beheerst hebben. Crocodyliformes worden traditioneel vaak aangeduid als krokodilachtingen. Er zijn verschillende weetjes over krokodillen te vertellen, maar die kun je teruglezen in onze blog specifiek gericht op alle leuke weetjes over deze diersoort.

verschillende weetjes over krokodillen

Gavialen en Gavialis gangeticus

Gavialen zijn krokodilachtige reptielen die behoren tot de familie Gavialidae. Ze worden gekenmerkt door hun opvallend lange smalle snuit. Gavialis gangeticus is de wetenschappelijke benaming voor de gaviaal.

Kroongroep

Dit is een clade die de laatste gemeenschappelijke voorouder van verschillende levende soorten en alle nakomelingen omvat.

Fylogenetisch

Fylogenie is een tak van de biologie die de evolutionaire verwantschap tussen verschillende soorten en groepen van organisme bestuurd. Bij fylogenetisch onderzoek wordt geprobeerd om de evolutionaire geschiedenis van organismen te reconstrueren door te kijken naar de gemeenschappelijke voorouders van verschillende soorten en hoe deze zich in de loop van de tijd hebben vertakt en gediversifieerd.

Crocodylus niloticus


Crocodylus niloticus is de wetenschappelijke naam voor de nijlkrokodil. De nijlkrokodil wordt ook wel de Afrikaanse krokodil genoemd, aangezien het een grote krokodillensoort is die voorkomt in Afrika. De nijlkrokodil leeft met name in de rivieren, meren en moerassen van het Nijlbekken en andere delen van het continent.

Longirostres

 

Wil je meer betekenissen van termen uit de biologie weten? Kijk dan eens naar de Betekenis van parthenogenese en de Betekenis van vernalisatie

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: