Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van vernalisatie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Vernalisatie is een biologisch proces waarbij het bloeiproces van een plant beïnvloed wordt door blootstelling aan koude temperaturen. Dit proces maakt het mogelijk voor planten om op het juiste moment te bloeien.

Hoe werkt vernalisatie?

Vernalisatie houdt in dat planten een periode van blootstelling aan koude temperaturen nodig hebben om te kunnen groeien. Deze periode is afhankelijk van de soort plant en duurt vaak enkele weken. Tijdens de blootstelling aan koude temperaturen, vinden er interne veranderingen plaats bij de plant. Er worden bepaalde hormonen geactiveerd, maar ook onderdrukt. Deze genetische veranderingen zijn essentieel voor de bloei van de plant. Zodra de temperatuur begint te stijgen, reageert de plant hierop door middel van het afbreken van remmende eiwitten. Hierdoor wordt de groei van de plant gestimuleerd.

Het doel van vernalisatie is ervoor zorgen dat planten beter aangepast zijn aan seizoensveranderingen. Ze beginnen met bloeien op het juiste moment, waardoor ze dus niet vergaan door de nog te komen kou. Ook zorgt het ervoor dat ze op het juiste moment kunnen voortplanten. Vernalisatie is met name bedoeld voor planten die groeien in gematigde klimaten. Bij deze planten is de overgang van de winter naar het voorjaar cruciaal, aangezien ze koude temperaturen moeten overleven en pas bij de ideale temperatuur moeten bloeien.

Voordelen voor bloemenkwekers en -telers

Door middel van vernalisatie kunnen kwekers en telers het bloeitijdstip van een bloem bepalen. Ze kunnen zorgen voor de ideale timing van de bloei van een plant. Hiermee kunnen ze inspelen op de marktvraag. Daarnaast kunnen kwekers en telers verschillende soorten planten met elkaar kruisen waardoor nieuwe soorten ontstaan.

Aan de slag gaan met vernalisatie

Het begrijpen en toepassen van vernalisatie is voor het kweken van diverse planten een belangrijk aspect. Bolgewassen bijvoorbeeld bloeien voornamelijk in het voorjaar, aangezien de zomer te droog is voor deze planten. De zomertijd is juist een periode waarin de bollen herstellen, zodat ze weer opnieuw kunnen bloeien in het volgende voorjaar.

In de zomermaanden is het weer mogelijk om voorjaarsbloeiende bloembollen te kopen. Je kan Tulpenbollen kopen en zelf aan de slag gaan met vernalisatie. Twee andere bloembollen waar je ook voor kunt kiezen zijn hyacinten en narcissen. De planttijd van alle drie de bloemen is rond september tot uiterlijk december. De planttijd voor hyacinten en narcissen is maart-april en voor tulpenbollen is dit april-mei.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: