Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van wijn met kurk

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is wijn met kurk?

De term wijn met kurk heeft niet zo zeer te maken met het feit dat een fles wijn voorzien is van een kurk als afsluitdop, maar meer met het effect dat een kurkbesmetting heeft op de smaak van een goede fles wijn. Daarover vertellen we je nu meer.

De meeste wijndrinkers zijn waarschijnlijk wel bekend met de term “kurkwijn”, maar ik durf te gokken dat niet zo veel wijndrinkers echt weten hoe een kurkwijn smaakt, hoe een wijn überhaupt kurk wordt, of hoe je een kurkwijn kunt opsporen. Lees verder om meer te weten te komen over wijn met kurk – hoe het gebeurt, en hoe het smaakt.

Hoe ontstaat een gekurkte smaak in wijn?

Een gekurkte wijn is geen wijn waar kleine kurkdeeltjes in het glas rondzweven. Kurkwijn is een term voor een wijn die besmet is geraakt met schimmelgroei afkomstig van de kurk. Kurkgeur is niet simpelweg de smaak van een kurk. Het wordt eerder veroorzaakt door de aanwezigheid van een chemische verbinding genaamd TCA (2,4,6 – trichloroanisole). TCA wordt gevormd wanneer natuurlijke schimmels (waarvan er veel in kurk voorkomen) in contact komen met bepaalde chloriden die voorkomen in bleekmiddelen en andere ontsmettings / sterilisatie producten van wijnmakerijen. Als een wijnmakerij besmette kurken gebruikt, wordt de wijn besmet. Als TCA vrijkomt, kan het niet alleen een enkele partij kurken (en wijn) besmetten, maar ook een hele kelder of wijnmakerij. Eenmaal verankerd is het zeer moeilijk uit te roeien. Sinds de ontdekking (pas begin jaren negentig) van de oorzaak van kurkwetsuur, hebben de meeste wijnhuizen het gebruik van chloorhoudende schoonmaakmiddelen volledig uitgebannen.

De smaak van gekurkte wijn

Hoewel het onaangenaam is om te proeven, is kurkgeur op geen enkele manier schadelijk voor mensen. Wijn met kurk ruikt en smaakt naar vochtig, drassig, nat of bedorven karton. Kurkgeur doet het fruit in de wijn vervagen, maakt de wijn troosteloos en vermindert de afdronk. Hoe duidelijk de geur en smaak van kurk zijn, hangt af van de mate van kurkgeur en -smaak en de gevoeligheid van de wijndrinker ervoor (ook wel de drempelwaarde voor kurksmaak genoemd). Soms is het nauwelijks waarneembaar en andere keren is het van je sokken blazen op het moment dat je de fles opent.

Kan je dit voorkomen?

Alhoewel er tegenwoordig minder vaak sprake is van wijn met kurk is het nog niet helemaal uitgesloten dat je een keer een fles aanschaft waar de smaak van aangetast is. Een goede wijnhandel kan je hier wel goed bij adviseren en voorziet je graag van een nieuwe fles wanneer je hier achter zou komen. Daarnaast kan je ervoor kiezen geen flessen te kopen die voorzien zijn van een kurk, maar met een moderne draaidop.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: