Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van walipini

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een walipini wordt ook wel een kuilkas, ondergrondsekas, aarden kas of verzonken kas genoemd. Een walipini is dus een kas die in de grond is gebouwd. Deze ondergrondse kassen zijn er, net zoals regulieren serre´s en kasten, om het kweekseizoen voor voedsel te verlengen. In het Nederlandse klimaart is een walipini ideaal om het hele jaar door uit de tuin te kunnen eten.

Wat is een walipini?

Walipinis zijn kassen die in de grond gebouwd worden, hierdoor is het gemakkelijker om de temperatuur te beheersen dan in een bovengrondse kas. De warmte van de aarde rond de walipini helpt om de warmte in de kas op te slaan.

Deze kassen hebben geen verwarming nodig en bieden een ideale omgeving voor groei in koude klimaten, zoals Nederland.

Hoe werkt een walipini?

Een traditionele serre, zoals bij serre Nijmegen, is heel mooi aan het huis en wordt gebouwd met vier glazen wanden en een glazen dak. Door dit basisontwerp kan een traditionele kas weliswaar snel opwarmen, maar het geeft de constructie niet de mogelijkheid om gedurende lange tijd de temperatuur vast te houden. Walipini’s daarentegen zijn met opzet ontworpen met één open wand om zonlicht op te nemen en één aarden wand om thermische energie te isoleren, dit komt in feiten meer overeen met een terrasoverkapping op maat.

De Walipini houdt niet alleen de groenten planten warm bij koud weer, maar is ook ontworpen om planten koel te houden in de droge hitte van de zomer. Koude lucht zinkt namelijk en warme lucht stijgt op. De walipini is ontworpen met een diep gegraven koude put, om de koele lucht op te vangen die in de winter door de voorwand van de walipini stroomt en wordt opgevangen door de lagen grond in de bodem van de put.

Waarom kiezen voor een walipini?

De walipini maakt het mogelijk om het gehele jaar te kweken, niet alleen dat, het is ook mogelijk om tropische vruchten te kweken in Nederland dankzij deze serre. In een traditionele kas of serre kan vrijwel het hele jaar door gekweekt worden, echter zijn het niet dezelfde planten dat het hele jaar door kunnen groeien. In de winter tomaten kweken is met een traditionele kas niet mogelijk, maar met een walipini wel.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: