Betekenis van interieurontwerp

Wat is interieurontwerp (interior design)?

Interieurontwerp of binnenhuisarchitectuur is de kunst en wetenschap van het verfraaien van het interieur van een gebouw om een gezondere en esthetisch aangenamere omgeving te creëren voor de mensen die de ruimte gebruiken. Een binnenhuisarchitect is iemand die dergelijke verbeteringsprojecten plant, onderzoekt, coördineert en beheert.

Rol van de interior designer

De rol van een interieurontwerper heeft vele facetten, maar begint in wezen met het geven van accuraat ontwerpadvies voor een optimale veilige bezetting van degenen die werken, wonen of een binnenruimte gebruiken. Opererend in een verscheidenheid van sectoren met verschillende wetten voor productgebruik en -specificatie tussen residentieel en contractgebruik, moet een interieurontwerper op de hoogte zijn van en voldoen aan alle bouw-, gezondheids- & veiligheids- en productvoorschriften.

Een interieurarchitect kan advies geven over de binnenindeling van een gebouw en verschillende herconfiguraties voorstellen, alsook producten en oppervlakken aanbevelen. De ontwerper kan ook 2D- of 3D-plannen en schema’s maken voor elk product, plannen voor de indeling van tegels, verwarming en plannen voor elektrische stopcontacten met plaats en functies. Afhankelijk van de complexiteit en de opdracht kan een ontwerper ook het aanspreekpunt voor aannemers zijn, en lid van het ontwerpteam naast ingenieurs, architecten, elektrische en mechanische deskundigen enz.

7 focuspunten voor interieurontwerp

Bij interior design (interieurontwerp) wordt de inrichting bepaald aan de hand van zeven focuspunten:

  • Ruimte
  • Lijn
  • Vorm
  • Licht
  • Kleur
  • Textuur
  • Patroon

Elk van deze punten beslaat keuzes die je maakt voordat je een afgerond design kunt indienen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *