Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van VoIP

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol, waarmee je op wifi draadloos kan bellen via het internet. Hoewel het in het eerste opzicht lijkt op videobellen via Skype, heb je voor VoIP bellen een speciale telefoon nodig. Je belt met deze telefoon niet via een analoge of digitale lijn, maar via het internet. De telefoon is aangesloten op het openbare telefoonnetwerk, waardoor je naar alle andere telefoonnummers kunt bellen. Hiermee is een VoIP telefoon uitermate geschikt voor zakelijke telefonie. De gesprekskwaliteit is namelijk beter, omdat je belt naar IP-adressen.

Welke telefoon heb je nodig?

Misschien heb je nog nooit gehoord van VoIP en al zeker niet van de telefoons die erbij horen, er zijn diverse VoIP telefoons beschikbaar. Het gaat hier met name over vaste bureautoestellen, conferentietoestellen en draadloze handsets. In sommige gevallen kun je ook jouw mobiele telefoon koppelen aan het toestel, waardoor je zakelijk kunt bellen naar andere bedrijven, zolang je maar een werkende internetverbinding hebt.

Afhankelijk van de werksituatie kun je voor jezelf het beste kiezen welke VoIP het meest geschikt is. Wanneer je de hele dag van hot naar haar moet, dan is voor zakelijke telefonie een vaste VoIP waarschijnlijk niet geschikt. Dan kun je het beste kiezen voor een DECT telefoon.

Voordat je kunt internetbellen met een VoIP telefoon, heb je een SIP account nodig. Dit staat voor Session Initiation Protocol, waarmee je in staat wordt gesteld om iemand te kunnen bereiken, ongeacht waar deze persoon zich bevindt. Zo een sessie kan een gesprek zijn tussen twee personen, maar ook een conferentie met meerdere personen. Wanneer je dit SIP account hebt, dan krijg je een speciaal telefoonnummer, welke enkel werkt door middel van IP telefonie. De mogelijkheden zijn uiteraard afhankelijk van de provider die je kiest voor je zakelijke telefonie.

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van VoIP is dat je naar contacten over de hele wereld kan bellen, voor een lager vast maandbedrag dan digitaal of analoog bellen. Niet gek, dat zo een verbinding dan ook veel wordt gebruikt in de zakelijke wereld. Daarnaast is het mogelijk om andere vormen van communicatie aan het één apparaat te bundelen, zoals je e-mail en voicemail. Wanneer veel zakelijke besprekingen moeten plaatsvinden via de telefoon, is het fijn dat afluisteren bemoeilijkt wordt. VoIP verbindingen kunnen versleuteld worden, waardoor afluisteren moeilijk wordt gemaakt.

Ieder voordeel heeft zijn nadeel, zo ook VoIP. Bij zakelijke telefonie kan het een nadeel zijn dat een VoIP modem een elektronische verbinding heeft. Dat betekent, dat bij een stroomstoring er geen telefoonverbinding is. Daarnaast is het bellen via internet ook gevoelig voor wifi storingen, waardoor het veelvoudig kan voorkomen dat je vasthangt tijdens een gesprek of eruit wordt gegooid.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: