Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van voedingschema

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wanneer je gezond wilt eten of op je gewicht wilt letten wordt er vaak aanbevolen gebruik te maken met een voedingschema. Maar wat bedoelen ze hier nou eigenlijk mee? We leggen het graag aan je uit.

Hoe ziet het eruit?

Met een voedingschema word je via een volledig schema gecoacht om de juiste voeding op het juiste moment te eten. Per moment van de dag wordt er een gerecht of maaltijd beschreven die jij vervolgens kunt eten. Het uitgangspunt in dit geval is jouw persoonlijke doel in combinatie met je totale dagelijkse energieverbruik.

Zo’n plan hoeft niet alleen te bestaan uit maaltijden maar kan ook bestaan uit algemene tips. Hoe jij jouw volledige levensstijl zou kunnen omgooien. Denk bijvoorbeeld het overstappen van chips naar noten of het ruilen van frisdrank voor meer water.

Welke doelen zijn er?

We haalden eerder al aan dat je een voedingsschema kunt gebruiken wanneer je op je gewicht wilt letten of gezonder wilt eten.

Een andere reden om een voedingsschema te gebruiken zou kunnen zijn massaopbouw. Dit zie je vaker bij sporters die meer spieren willen kweken. Ze eten in dit geval meer dan hun lichaam nodig heeft om dit vervolgens om te zetten in spieren. Zij moeten erg opletten om geen overdosis te nemen waardoor ze weer dik kunnen worden. Je begrijpt het al, het is lastig hier zelf een balans in te vinden vandaar dat veel sporters het prettig vinden een op maat gemaakt voedingschema bij de hand te hebben.

Hoelang doe je ermee?

Het is belangrijk om zo’n voedingschema tijdig te wisselen en dus variatie te houden in je eetpatroon. Houd hiervoor ongeveer 5 weken aan. Na die periode went je lichaam namelijk aan je vernieuwde patroon. Bij afvallen zou je ervoor kunnen kiezen om je calorie-inname nog eens met 10% te verlagen en bij massaopbouw kan het zijn dat je eetpatroon nog 10% aan calorieën erbij krijgt.

Wie maakt dit?

Een voedingschema wordt meestal voor jou gemaakt door een extern iemand. Dat kan gedurende een traject bij een personal trainer of voedingscoach maar kan tegenwoordig ook heel makkelijk online. Je geeft als het ware je persoonlijke doel aan, je persoonlijke voorkeuren zoals vis, vlees of vegetarisch en het aantal lichaamsbeweging. Met die info maakt het systeem zelf een op maat gemaakt voedingschema voor je. Dit scheelt weer een aantal consulten.

Bekijk ook De betekenis van roerbakken

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: