Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van Vipassana

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
4.8
(4)

Vipassana is een woord uit de taal Pali en betekend inzicht. Het woord Vipassana is in het Westen vooral bekend door vipassana-meditatie en vipassana-retraites. Vipassana meditatie komt voort uit het Theravada Boeddhisme en is dan ook al een eeuwen oude techniek waarvan wordt gezegd dat je ermee tot verlichting kunt komen. Met deze meditatietechniek ontwikkel je inzicht in ‘hoe de dingen werkelijk zijn’. Onderstaand gaan wij verder in op de effecten van een Vippassana meditatie en waar het vandaan komt.

Onderzoek naar de effecten van Vipassana meditatie

Uit onderzoek is gebleken dat Vipassana meerdere effecten en voordelen met zich meebrengt. Deze voordelen bespreken wij uitgebreid in deze paragraaf;

Het verminderd stress

Net als bij andere meditatietechnieken zorgt Vipassana ervoor dat je stresslevel verlaagt. Zo is uit onderzoek gebleken dat deelnemers van een cursus na 6 maanden een lager stressniveau hadden dan mensen die de cursus niet gevolgd hadden. Daarbij bleek uit dit onderzoek dar deelnemers merkte dat ze opmerkzamer, zelfvriendelijker en meer gericht op hun welzijn waren.

Het verminderd angst

Naast dat een Vipassana meditatie goed werkt bij het verlagen van stress, helpt het ook goed bij het verminderen van angstgevoelens. Zo kwam er uit een onderzoek in 2019 dat de angstige gevoelens na een maand lange cursus de angst en depressieve gevoelens van de deelnemers sterk verminderd was. Vipassana zorgt er namelijk voor dat het deel van de hersenen dat zorgt voor die angst gevoelens veranderd wordt.

Het verbetert het algemene mentale welzijn

De stress- en angst verlichtende hulpmiddelen die Vipassana biedt kan ook helpen bij het algemene welzijn op mentaal gebied. Mensen hebben na een meerdaagse Vipassana retraite meer gevoel van zelfacceptatie bevoegdheid, betrokkenheid en meer neiging na positieve relaties.

Het kan helpen bij verslaving

Een laatste en misschien wel grootste voordeel is dat Vipassana kan helpen bij mensen die misbruik maken van bepaalde middelen. Uit onderzoek is gebleken dat het helpt bij zelfbeheersing over gewoonten, het remmen van bepaalde reacties en het geeft een betere besluitvorming.

Wat is het Theravada Boeddhisme?

De letterlijke betekenis van Theravada is “traditie van de ouderen”, die oorspronkelijk boeddhistische leer volt deze tradities na. Het is een leer dat vooral gevolgd wordt in Sri Lanka, Myanmar, Thailans, Cambodja en Laos, tegenwoordig zie je het echter ook steeds vaker voorkomen in het westen.
Bij het Theravada Boeddhisme wordt er sterk gefocust op de 4 nobele waarheden en het edele achtvoudige pad. Hier wordt de natuur van de eigen geest en bijbehorende verlangens benadrukt, je concentreert je hierbij op het hier en nu. Daarnaast word je erop aangespoord om te geven aan mensen die het nodig hebben, geduld en vertrouwen te hebben, je in te spannen en door te zetten en vriendelijk te zijn na andere. Er wordt geloofd dat hoe meer jij van deze eigenschappen bezit, hoe puurder je bent qua persoon. De meditatie die komt kijken bij Theravada benadrukt het bewandelen van het pad naar verlichting door middel van moreel gedrag en wijsheid. Vipassana is een concept dat vaak gebruikt wordt binnen het Theravada Boeddhisme

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemmen telling: 4

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Spiritueel & Religie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: