Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van meditatie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Waarschijnlijk is het eerste beeld wat bij je opkomt als je meditatie hoort het volgende: iemand die in kleermakerszit met zijn vingers in een ringetje op de grond zit. Heel spiritueel allemaal, en ergens klopt het ook wel. Toch is het zo dat het woorden als meditatie en mediteren vaak snel worden gebruikt. Het wordt vaak verward met goed nadenken of inbeelden. Hier lees je wat meditatie echt betekent.

Meditatie is eigenlijk een eeuwenoude techniek die men gebruikt om je geest tot rust te laten komen. Je laat alle gedachtes los en probeert zo in eens zogeheten staat van bewustzijn te komen. Meditatie wordt vaak gebonden aan een bepaald geloof, maar mediteren is geen onderdeel van een religie. Iedereen kan en mag mediteren. Of je nu katholiek, moslim of boeddhist bent, meditatie is voor iedereen.

Hoe moet je mediteren?

Je kunt op verschillende manieren mediteren, daar komen we later op terug. De basis is echter steeds hetzelfde. Vind een rustige plek in je kamer of woning en ontspan je lichaam. Dit doe je door te gaan liggen of zitten met je ogen dicht. Probeer te zorgen voor een stille omgeving.

Vanaf hier kun je een aantal dingen doen. Ben je ervaren met mediteren, dan weet je precies wat je moet doen. Ontspan je geest en blokker alle gedachtes zodat je volledig ‘in trans’ raakt. Mensen die dit doen mediteren vaak wat langer, soms wel een half uur. Vaak doen zij dit in complete stilte.

Heb je nog geen ervaring met mediteren, dan moet je het anders aanpakken. Ook nu ga je jouw geest proberen te ontspannen, alleen zul je merken dat dit niet meteen lukt. Het blokkeren van gedachtes is moeilijk en je dwaalt vaak af. Geen zorgen, dat is voorkomen normaal! Je moet gewoon nog wat ervaring opbouwen. Hier volgen een aantal tips.

  1. Kies voor een meditatie met begeleiding. Er zijn verschillende apps voor je telefoon of tablet met ingesproken meditaties die niet lang duren. Zo kun je oefenen.
  2. Gebruik hulpmiddelen. Een yogamat of een meditatiekussen kan wonderen doen. Een meditatiekussen helpt je bijvoorbeeld met het ontspannen van je lichaam.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: