Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van vennootschapsbelasting 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Vennootschapsbelasting is de belasting over de belastbare winst. Heb je een besloten vennootschap (bv) of een (naamloze vennootschap) nv? Dan moet je altijd vennootschapsbelasting doen. Soms moet ook een vereniging of stichting vennootschapsbelasting betalen. Hier lees je over wat vennootschapsbelasting inhoudt. 

Verschil met inkomstenbelasting 

Er is voor de belastingdienst veen verschil tussen belasting over natuurlijk personen en winst lichamen. Onder winst lichamen worden bedrijven en organisaties verstaan. Zij moeten aangifte vennootschapsbelasting doen. Onder natuurlijke personen vallen bijvoorbeeld eenmanszaken. Zij betalen belasting over de winst. Deze belasting is de inkomstenbelasting. Zij vallen niet onder de vennootschapsbelasting. Vennootschapsbelasting is dus totaal iets anders dan bijvoorbeeld btw.

Berekening vennootschapsbelasting 

De vennootschapsbelasting wordt berekend over de belastbare winst in een boekjaar. De periode waarover een financieel verslag loopt, noemt men een boekjaar. Je kunt door de verliezen te verrekenen de winst verlagen. Het berekenen van de vennootschapsbelasting heeft veel overeenkomsten met het berekenen van de inkomstenbelasting. Bij vennootschapsbelasting mag je verliezen verrekenen met zowel toekomstige winsten als met winst uit het verleden. Als het gaat om verrekening van verliezen met toekomstige winsten heet het carry forward. Gaat het om het verrekenen van een verlies met de winst van een voorgaand jaar? Dan noemt men dit carry back.  

Vennootschapsbelasting wordt ook wel afgekort met vpb. Je mag de zogenaamde voorheffingen zoals kansspelbelasting en dividendbelasting verrekenen tot wat je maximaal aan vennootschapsbelasting betalen moet. 

Heb je activiteiten die zeer innovatief zijn? Dan is het soms mogelijk dat je de winst uit die activiteiten mag onderbrengen in een andere tariefbox: de innovatiebox. In deze box betaal je minder belasting. Er zijn wel bepaalde voorwaarden zoals dat je gebruik moet maken van WBSO-regeling. Bij grote bedrijven moet er ook een patent of patent zijn om voor rechtmatig gebruik van de innovatiebox.  

Aangifte doen 

De vennootschapsbelasting wordt na afloop van het boekjaar gedaan, jaarlijks. Dit moet je digitaal doen. Er komen natuurlijk meer zaken bij de vennootschapsbelasting kijken. Voor een goede aangifte van de vennootschapsbelasting is gebruik maken van een belastingadviseur aan te raden. Het is ook mogelijk zelf te verdiepen. Je zie niet voor niets vaak een belastingadviseur vacature. Het is specialistisch werk en het levert geld op als het zo goed mogelijk wordt ingevuld. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: