Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van veganistische vleesvervangers

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Steeds meer mensen willen gezonder leven en houden daarbij rekening met wat het beste is voor het klimaat. Een manier om hier aan mee te helpen is door het eten van minder vlees. Tegenwoordig zie je echter ook steeds meer vlees vervangende producten op de markt komen. Vaak worden deze producten volledig gemaakt van niet-dierlijke producten zoals planten en schimmels. Deze veganistische vleesvervangers zijn een ideale optie voor mensen die geen dierlijke producten willen consumeren. Veganistisch wil zeggen dat er geen enkel dierlijk product in is verwerkt, in tegenstelling tot vegetarische producten waar misschien eieren of zuivel in is verwerkt. Een van de meest gebruikte veganistische vleesvervangers zijn soja en champignons.

Veganisme

Veganisme is vooral een levensstijl en focust zich niet alleen op voedsel, maar heeft ook betrekking op kleding. Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om volledig over te gaan op diervriendelijke producten. Er zijn meerdere redenen waarom mensen dit doen. Ten eerste het dierenwelzijn. Er komt steeds meer weerstand over hoe landbouwdieren zoals koeien, varkens en kippen soms gehouden worden in veel te kleine ruimtes en over het proces van de slachting. Het argument is vaak dat deze dieren geen vrij bestaan hebben kunnen leven en soms nooit buiten zijn geweest. Op het gebied van kleding vermijden veganisten alles waarbij een dier specifiek wordt gefokt en gedood vanwege hun vacht, zoals bont, dons, leer en ivoor. Een tweede reden voor veganistisch voedsel is gezondheid. Dit is echter nog niet volledig bewezen. Veel mensen beweren dat ze zich bij een vegan dieet beter voelen en dat dit de kans op diabetes en hart- en vaatziekten verkleint. Bij dit dieet echter krijgt de persoon uiteindelijk een chronisch tekort aan vitamine B12.

Een meer voorkomende reden om over te stappen is het wereldvoedselprobleem. Iedereen kan wel beamen dat de manier waarop we nu miljoenen dieren fokken niet langer zo door kan gaan. Dit gebeurt voornamelijk in Westerse landen. Veeteelt neemt veel relatief gezien veel landbouwgrond in beslag en voor dierlijk voedsel is veel water nodig. Een manier om dit stapsgewijs terug te brengen is door het eten van minder vlees en voor veganisten door geen vlees te eten.

De laatste reden is het klimaat. We leven in een milieu met veel CO2-vervuiling en de opwarming van de aarde zal hierdoor gaan stijgen. De keuze om veganistisch te gaan eten kan een manier zijn om deze verandering terug te dringen omdat veeteelt een van de grootste uitstoters is van broeikasgassen. Zelfs meer dan het verkeer.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: