Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van VCA

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
1
(1)

Veiligheid is een belangrijk onderwerp in de wereld van werk. Of het nu gaat om bouwplaatsen, fabrieken of andere werkomgevingen, het is belangrijk dat medewerkers weten wat de risico’s zijn die ze tijdens hun werkzaamheden tegen kunnen komen en hoe deze kunnen worden beperkt. Daar komt het VCA certificaat om de hoek kijken. 

Wat is VCA?

VCA is een afkorting voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het is een certificering die bedrijven in de industriële branche kunnen behalen om aan te tonen dat ze voldoen aan de veiligheidsnormen en richtlijnen op het gebied van VGM. 

Het certificaat helpt bedrijven bij het opzetten van een goed veiligheidsbeleid alsmede de werknemers bewust te maken van de risico’s op de werkvloer.  Door het behalen van het VCA certificaat kunnen bedrijven aantonen dat ze voldoen aan de wettelijke eisen en dat ze er alles aan doen om de veiligheid van hun werknemers te waarborgen.

Het in het bezit zijn van een VCA certificaat is vooralsnog niet verplicht. De cursus stof die behandeld wordt is wel rechtstreeks afkomstig uit de wet. De Arbowet zegt namelijk: ‘alle werknemers zijn verplicht de nodige voorzichtigheid en zorgvuldigheid in acht te nemen ter vermijding van gevaren voor de veiligheid of de gezondheid van hemzelf of van anderen’.

Wat houdt de basis VCA cursus in?

Om het VCA certificaat te behalen, moeten werknemers een cursus volgen. Tijdens de basis VCA cursus leren werknemers hoe ze veilig kunnen werken en hoe ze gevaren kunnen herkennen en voorkomen. De basis VCA cursus is bedoeld voor iedereen die een risicovol beroep uitvoert of in een risicovolle omgeving werkt. Het gaat hierbij om zowel vaste als tijdelijke medewerkers, inclusief zzp’ers en stagiaires. De cursus duurt gemiddeld één dag en bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte.

Tijdens het theoretische gedeelte van de basis VCA cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Veilig werken met elektriciteit
  • Gevaren op de werkvloer en hoe deze te herkennen en te voorkomen
  • Arbeidsmiddelen en gereedschappen
  • Brandpreventie en -bestrijding
  • Ongevallen en hoe deze te voorkomen

Het praktische gedeelte van de cursus bestaat uit het oefenen van verschillende situaties, zoals het werken op hoogte, het gebruik van gereedschappen en het blussen van branden. Het is belangrijk om het theoretische stuk in de praktijk te brengen om te zien hoe de deelnemers van de cursus met de veiligheid omgaan.

VCA is een belangrijke certificering voor bedrijven in de industrie. Door het behalen van het VCA certificaat kunnen bedrijven aantonen dat ze voldoen aan de veiligheidsnormen en richtlijnen op het gebied van VGM. De basis VCA cursus is bedoeld voor medewerkers die werkzaam zijn op bouwplaatsen en in de industrie en leert hen hoe ze veilig kunnen werken en hoe ze gevaren kunnen herkennen en voorkomen. Het behalen van het VCA certificaat is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van werknemers maar ook voor het bedrijf zelf om aan te tonen dat ze voldoen aan de wettelijke eisen omtrent veiligheid.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 1 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: