Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van transgender

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Transgender is een term die de vele manieren omvat waarop de genderidentiteit van mensen kan verschillen van het geslacht dat ze bij de geboorte kregen toegewezen.

Er zijn veel verschillende termen die transgenders gebruiken om zichzelf te omschrijven. Soms wordt het woord transgender bijvoorbeeld afgekort tot alleen trans of transman/transvrouw. Het is altijd het beste om de taal en labels te gebruiken die de persoon verkiest.

Transgender beschrijft genderidentiteit

Transgenders uiten hun genderidentiteit op veel verschillende manieren. Sommige kiezen ervoor om zich te uiten door middel van kleding, levensstijl of gedrag.

Sommige mensen kiezen ervoor om hormonen te nemen en kunnen een operatie ondergaan om hun lichaam te veranderen zodat het overeenkomt met hun genderidentiteit. Andere mensen verwerpen het traditionele begrip van gender als verdeeld tussen slechts mannelijk en vrouwelijk. Zij identificeren zich liever als transgender, genderqueer, genderfluid of iets anders.

Hoe weet iemand dat ze transgender zijn?

Transgender mensen ervaren hun transgender identiteit op verschillende manieren en kunnen op elke leeftijd bewust worden van hun transgender identiteit.

Het verschilt per persoon, sommigen kunnen hun transgender identiteiten en gevoelens terugvoeren naar hun vroegste herinneringen. Ze kunnen vage gevoelens hebben van “niet passen”.

Anderen worden zich bewust van hun transgender-identiteit of beginnen tijdens de adolescentie of veel later in het leven te experimenteren met genderidentiteit en gedragingen te onderzoeken en te ervaren.

Sommigen omarmen hun transgendergevoelens, anderen worstelen met gevoelens van schaamte of verwarring. Degenen die later in hun leven overstappen, hebben misschien moeite gehad om adequaat in te passen als hun toegewezen geslacht, maar worden later geconfronteerd met ontevredenheid met hun leven.

Sommige transgenders, in het bijzonder transseksuelen, ervaren intense ontevredenheid over hun geslacht dat bij de geboorte is toegewezen, fysieke geslachtskenmerken of de geslachtsrol die aan dat geslacht is gekoppeld. Deze personen zoeken vaak genderbevestigende behandelingen.

Waarin verschilt een transgenderidentiteit van seksuele geaardheid?

Vaak verwarren mensen genderidentiteit met seksuele geaardheid. Echter is transgender zijn niet hetzelfde als homoseksueel, biseksueel of lesbisch zijn. Genderidentiteit, of het nu gaat om transgender zijn of cisgender (als je van binnen hetzelfde geslacht bent als vanbuiten), beschrijft wie je bent als man, vrouw, of geen van beide. Homoseksueel, biseksueel of hetero beschrijft tot wie je je aangetrokken voelt en tot wie je je romantisch, seksueel en emotioneel aangetrokken voelt.

Conclusie

Een transgender wil niet zeggen dat die op mannen of vrouwen valt, maar beschrijft wie deze persoon vanbinnen is, ten opzichte van lichamelijk. Het kan dus voorkomen dat een man van binnen een vrouw is en ook seksueel is aangetrokken tot vrouwen. Biseksueel, homoseksueel of lesbisch beschrijft dus de seksuele geaardheid van een persoon, terwijl genderidentiteit beschrijft wie iemand van binnen is. Om een goede seksuele ervaring te hebben als transgender, maar ook voor cisgender stellen of anders, is door poppers te gebruiken. Dit maakt het gemakkelijker om te ontspannen en elkaars lichamen te verkennen op een ontspannen en comfortabele manier.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: