Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van Tesla

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Het woord ‘Tesla’ kan verschillende associaties oproepen, afhankelijk van de context. Het kan bijvoorbeeld verwijzen naar een meeteenheid, een revolutionair bedrijf, een cryptomunt en een muziekband. Hieronder verkennen we elk van deze betekenissen in detail.

Tesla (eenheid)

In de wereld van de wetenschap verwijst ‘Tesla’ naar de eenheid van magnetische fluxdichtheid en naar de eenheid van magnetische polarisatie. De eenheid is vernoemd naar Nikola Tesla, een uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige van Servisch-Amerikaanse afkomst, wiens werk in de late 19e en vroege 20e eeuw een grote bijdrage leverde aan de ontwikkeling van de moderne elektriciteitssystemen.

Teslabol

Een teslabol, ook bekend als een plasmabal, is een soort apparaat met verschillende edelgassen. Het is ontworpen om hoogspanningsvlammen te produceren die reageren op aanraking. Bij de aanraking verandert de elektrische capaciteit, waardoor de plasmabundels in de richting van de aanraking bewegen. Teslabollen waren vooral populair in de jaren tachtig en zijn uitgevonden door Nikola Tesla. Hij noemde het zelf echter niet een teslabol, maar een edelgasontladingsbuis.

Tesla Inc.

Bij het woord ‘Tesla’ denken velen onmiddellijk aan Tesla Inc., het innovatieve bedrijf dat bekendstaat om zijn elektrische voertuigen, energieopslagsystemen en productie van zonne-energie. Het bedrijf van Elon Musk is opgericht in 2003 en heeft een revolutie teweeggebracht in de auto-industrie.

Tesla Inc.

TeslaCoin

TeslaCoin is een online handelsplatform dat wordt gebruikt voor de handel in digitale valuta. Het staat beleggers toe om te handelen in diverse digitale munten als Bitcoin en Ethereum. Het webgebaseerd en onafhankelijk handelsplatform is hoog aangeschreven door actieve investeerders. De officiële website is www.tesla-coin.io. Het is gebouwd op de Ethereum-technologie (PoW) en de TeslaCoin (TES) kan worden gemined.

Tesla (band)

Voor muziekliefhebbers verwijst Tesla naar de Amerikaanse rockband die is opgericht in 1984. De muziek van deze band klinkt als een typische Amerikaanse hardrockband uit de jaren tachtig, maar heeft ook duidelijk invloeden uit andere stromen gehaald. Er zijn onder meer blues-invloeden, country-invloeden en rockinvloeden uit de jaren zeventig te herkennen. De band wordt bezet door onder meer Jeff Keith (zang), Brian Wheat (basgitaar en achtergrondzang) en Frank Hannon (gitaar, keyboard en achtergrondzang).

Tesla (turbine)

Een teslaturbine is een soort bladloze turbine die is uitgevonden door Nikola Tesla. Hij vroeg er in 1909 een octrooi voor aan. Het maakt gebruik van de grenslaageffecten van vloeistoffen of gassen die langs een reeks platte schijven stromen om zo energie op te wekken. Vroege demonstraties waren niet erg succesvol en er was weinig interesse bij investeerders. De werking van de teslaturbine is omkeerbaar en de turbine kan ook als pomp fungeren. Tegenwoordig wordt deze schoeploze pomp gebruikt als waterpomp in vijvers.

Teslatransformator

Een teslatransformator, beter bekend als een teslaspoel, verwijst naar een type transformatorcircuit dat Nikola Tesla in 1891 uitvond. Deze transformator kan bij een zeer hoge frequentie een zeer hoge spanning opwekken. Vroeger werd de transformator toegepast in zendinstallaties, maar tegenwoordig wordt het vooral gebruikt voor demonstraties. Hobby-elektrotechnici bouwen al eens een eigen teslatransformator, onder andere doordat er eenvoudig bouwtekeningen voor te vinden zijn en het mogelijk is om er spectaculaire vonken mee te maken. Hierdoor heeft het enig entertainmentgehalte gekregen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: