Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van teamontwikkeling

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

Wat is teamontwikkeling?

Teamontwikkeling is het proces dat zich in een team afspeelt, waarin het team groeit naar een volgende fase. Teammanagers hebben de taak te investeren in de ontwikkeling van een team met het doel de effectiviteit en het functioneren van het team te verbeteren. Voor de continuïteit van het bedrijf moet het steeds beter en voor de medewerkers moet het ook leuk blijven. Dit is een dagelijkse opdracht voor de teammanager om aan te werken, met een beroep op een actieve bijdrage van alle teamleden. Soms doet een manager een beroep op een expert in teamontwikkeling, vaak ook teamcoaching (interne link naar de betekenis van teamcoaching) genoemd.

Wanneer schakel je een expert in?

1) Als het team onvoldoende presteert en de teammanager zich niet in staat voelt hierin verandering aan te brengen.

2) Bij complexe en emotioneel beladen vraagstukken, waarbij de teammanager een risico ervaart in de persoonlijke relatie met het team.

3) Als de teammanager naar een volgend niveau van functioneren wil met het team, zichzelf ziet als onderdeel van het team, en daarom niet zelf de leiding wil nemen over deze stap in de ontwikkeling.

Interventies voor teamontwikkeling op TAAK of RELATIE?

In een team spelen altijd de taak, de opdracht van het team, en de onderlinge relatie van de teamleden. Iedereen wil dat het werk zo goed mogelijk wordt uitgevoerd in een zo prettig mogelijke sfeer, en daarin verschillende de voorkeuren en aannamen.

Sommigen zeggen: als de teamleden het prettig hebben met elkaar, dan presteren ze ook goed. Wetenschappelijk is hier geen bewijs voor. Het is wel bekend dat bij de start van een nieuw team de focus gericht moet zijn op de taak. Wat is de opdracht en wat is ieders bijdrage daaraan? Naarmate het team groeit in de taak, groeit ook de aandacht in de ontwikkeling voor de relatie. In een volwassen team gaat de aandacht voor taak en relatie meer gelijk op.

Waarschuwing: pas op voor teveel aandacht voor de relatie

Als iedereen voortdurend bezig is om de goede vrede te bewaren, het fijn samen te hebben, kan dat een hoge prijs hebben. Een team is geen gezin. Een team heeft een opdracht te vervullen, vaak met lastige vraagstukken, liefst met verbeteringen in de uitvoering en innovaties op termijn. Daarvoor is het nodig de discussie aan te gaan, van mening te verschillen, te schuren en te schaven. Dat kan niet als je het gezellig wilt houden. Beter is de focus te leggen op de ambitie, op de doelen die je samen wilt bereiken, en waar je ook samen wat voor over hebt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

VOF
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: