Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van TCG

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

TCG is een afkorting die staat voor Trading Card Games. Dat zijn allemaal verschillende soorten kaartspellen waarbij de spelers de kaarten kunnen verzamelen, ruilen maar ook kunnen gebruiken om strategische spellen mee te spelen. Pokémon, Yu-Gi-Oh maar ook Magic: The Gathering. Zijn de meest bekende Trading Card Games die er bestaan. Dit kaartspel is namelijk al op de Japanse markt sinds 1993, hiermee is het een van de grootste kaartspellen ter wereld. In deze blog lees je daar alles over!

Magic: The Gathering

Zoals bovenstaand benoemd, is dit het oudste kaartenspel in de TCG reeks. De spelers nemen hierbij een rol aan als tovenaar, iedereen heeft een deck (pak met kaarten) van 60 kaarten. Die bestaan uit allemaal verschillende spreuken, wezens, landkaarten maar ook magische effecten. Het doel hierin is om met die kaarten ervoor te zorgen dat de tegenstanders geen levenspunten meer over hebben. Het unieke aan dit spel is dat er meer dan duizend verschillende soorten kaarten zijn, hierdoor zit er een gigantisch grote tactiek achter doordat elke ronde anders is.

Toernooien en evenementen
Wereldwijd is er een sterke kern die het spel speelt, zo zijn er regelmatig toernooien en evenementen. In Amersfoort is er bijvoorbeeld wekelijks een zogenoemd ‘Booster Draft’ toernooi in het Spellenpoort. Zo wordt er op 30 maart ook een toernooi gespeeld, ter waarde van 200 duizend dollar. Hierin wordt gebruikt gemaakt van de online variant van het kaart spel.

Pokémon TCG

De Pokémon Trading Card Game werd in 1996 voor het eerst gelanceerd in Japan, dit als aanvulling op de al bestaande videogame voor de Game Boy. Pokémon is dankzij het uitbrengen van dit kaartenspel uitgegroeid tot de op één na succesvolste game-franchise ter wereld, zo staan ze nog nét achter Super Mario. Het totale bedrijf van Pokémon draait om spellen voor Nintendo-consoles, de kaartspellen, manga-strips, een televisieserie in Anime stijl en de bijbehorende speelfilms met een tijdschrift daarbij.

Het kaartenspel kwam overigens pas in 1999 naar Nederland, dit toen Pokémon voor de hele wereld verkrijgbaar werd. In 2014 was bekend geworden dat het bedrijf; Pokémon Co, in totaal ruim 27 miljard euro aan omzet had gedraaid. In alleen al 2014 bracht Pokémon bijna 2 miljard euro op. Dit komt bijvoorbeeld ook door de leukste Pokémon kleurplaaten.

De eerste generatie Pokémon kaarten

In 1999 kwam de eerste generatie uit, dit wordt ook wel de ‘base set’ genoemd. In totaal bestaat het uit 102 kaarten. Hiervan zijn er drie verschillende soorten:

Pokémon; Dit is de kern van het spel, hieronder vallen de bekende namen zoals Pikachu, Charizard, Blastoise, Venusaur en Mewtwo. Elke Pokémon heeft een uniek uiterlijk en kenmerken zoals bijvoorbeeld HP (Hit Points, hoe krachtig de Pokémon is) maar ook hoeveel levenspunten en wát voor soort aanvallen hij kan doen. Ook hier zijn allemaal verschillende soorten, hieronder staan de grootste:

  • Grass-type; Ze hebben een groene kleur, en hebben plantachtige kenmerken. Ze zijn sterk tegenover het water-type maar zwak tegen fire-type
  • Fire-type: Vuur gerelateerde krachten, krachtig tegen grass maar zwak tegen water.
  • Water-type; Water eigenschappen en krachten, ze zijn sterk tegen fire en zwak tegen grass.
  • Electric-type: Deze pokémons hebben elektrische krachten, zijn sterk tegen flying- en water-type maar heel zwak tegen ground.
  • Flying-type: Deze kunnen luchtaanvallen uitvoeren en zijn voornamelijk vogels. Ze zijn krachtig tegenover grass en kunnen slecht tegen electric-type.
  • Psychic-type: Ze hebben psychische krachten en kunnen daardoor mentale aanvallen uitvoeren. Ze zijn sterk tegen fighting en poison-type maar kunnen amper winnen van de bug- en dark-type Pokémon.
  • Fighting-type: Gespecialiseerd in fysieke gevechten met sterke aanvallende vaardigheden. Ze zijn krachtig tegen vrijwel elke Pokémon al hebben ze weinig levenspunten.
  • Normal-type: Niet elke Pokémon is gespecialiseerd. Deze hebben geen specifieke krachten en zijn daardoor heel basis en algemeen.

Dit zijn slechtst enkele verschillende soorten Pokémons, zo bestaan er nog veel meer die zijn ontstaan in allemaal andere generaties.

Daarnaast zijn er ook nog trainer– en energie-kaarten. De trainer-kaarten geven verschillende voordelen, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid tot speciale effecten zoals extra levenspunten voor de Pokémon of het verwijderen van een slaapeffect. Verder zorgen de energie-kaarten ervoor dat de Pokémon zijn aanvallen extra kracht krijgen.

Yu-Gi-Oh

Samen met Magic: The Gathering en Pokémon behoren deze drie tot de grootste Trading Card Games (TCG) van de wereld. Zo is ook Yu-Gi-Oh een strategisch kaartspel dat is bedacht en ontworpen in Japan, deze kaarten werden voor het eerst uitgebracht in 1999 en zijn sindsdien uitgegroeid tot een spel met miljoenen spelers. In tegenstelling tot de andere spellen, wordt Yu-Gi-Oh maar met twee spelers gebruikt, je speelt dus tegen elkaar. Met monsters, spreuken en verschillende vallen moet je de tegenstander tot nul levenspunten brengen.

Waaruit bestaat een deck?
Elk deck heeft monsterkaarten, hiermee doe je aanvallen en verdedigen, daarnaast zorgen de spreukkaarten voor speciale effecten te gebruiken voor jezelf als ook tegen de tegenstander. Verder zijn er ook vallen, die zet je in om de tegenstander mee te dwarsbomen. Yu-Gi-Oh heeft ongeveer iedere twee maanden een groot nieuw pak kaarten dat ze uitbrengen, hierdoor blijft het spel altijd speelbaar en wordt het ook gelijkgesteld met de televisie serie.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: