Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van SZW

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
3
(1)

SZW is een afkorting voor de ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid. Dit is een samenvoeging van de arbeidsinspectie, de werk en inkomen inspectie, sociale opsporingsdienst en de sociale inlichtingen inspectie. Voor de branche schoonmaken is de SZW extra aandachtig, omdat dit een sector is met veel arbeidsrisico’s. Het gebruik van schoonmaakartikelen worden bij een inspectie dan ook zorgvuldig onderzocht.

Taak

De inspectie houdt de werkgevers en werknemers in de gaten om te weten of ze zich houden aan de wet, regels en afspraken op het gebied van de arbeid. Daarnaast kijken ze naar eventuele uitbuiting, fraude en criminaliteit die zich binnen het werk en op het gebied van inkomen kan plaatsvinden. Deze eventuele risico’s en ontwikkelingen hierin worden dan uiteindelijk vermeld aan de belanghebbende partijen. Bij deze taken horen bijvoorbeeld het opsporen van arbeidsuitbuiting, mensensmokkel en fraude. Andere belangrijke risico’s/ overtredingen zijn onderbetaling, uitkeringsfraude, gevaarlijke stoffen, te lange werktijden en psychologische arbeidsbelasting.

Bevoegdheden

Voor deze taken hebben de inspecteurs natuurlijk wel bevoegdheden. Om de inspecties en bepaalde onderzoeken uit te voeren hebben ze toegang tot alle plaatsen. Dit houdt in alle plekken waar gewerkt kan en wordt. Indien het om een onderzoek gaat die thuis plaats vindt mogen ze ook in de woningen komen. Daarbij mogen de inspecteurs vragen stellen over het onderzoek of de inspectie aan iedereen op de werkplaats. Ook mogen ze de mensen ondervragen als zijnde getuige. Alle documenten en registraties mogen worden ingezien en gekopieerd of meegenomen worden. Dit geldt ook voor voorwerpen en monsters. Eventuele verpakkingen mogen opengemaakt worden en er mogen foto’s  worden genomen. Tot slot kan een inspecteur medewerking eisen van een werkgever. Dit helpt de inspecteurs voor eventuele identiteiten van werknemers vast te kunnen stellen.

Samenwerken

De SZW werkt voor inspecties in de schoonmaakbranche vaak samen. Ze werken met de belastingdienst, UWV, IND en brancheorganisatie. Op deze manier controleren ze vaak hotels, horecagelegenheden, vervoermiddelen en gebouwen op schoonmaak. Naast de werknemers zijn natuurlijk ook de werkgevers verantwoordelijk. Ze moeten zorgen voor een veilig, schoon, eerlijk en gezonde omgeving.

Controleren

Het controleren van je eigen onderneming voorkomt opmerkingen van de inspectie SZW. Ook krijg je zo inzicht in wat het doet en wat beter kan in het bedrijf. Het is ook beter om de veiligheid zo te kunnen garanderen voor je werknemers. Ook behoudt je zo langer goed personeel.  Een nieuwe baan vinden of overstappen erg lastig. Het ESF stelt geld ter beschikking voor mensen die een betere of nieuwe baan zoeken.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Politiek & Samenleving
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: