Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van strainer

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Stel je voor, je bevindt je in een bruisende bar. Het geluid van ijs dat tegen glas klinkt, het geroezemoes van gesprekken, het geluid van een cocktail shaker die door de ervaren handen van een barman wordt geschud – dit alles maakt deel uit van het vakmanschap. Maar heb je je ooit afgevraagd welke hulpmiddelen nodig zijn om die geweldige drankjes te maken? Qua uiterlijk ken je ze misschien wel, maar weet je ook hoe ze heten? We hebben het over de strainer, ook wel een cocktailzeef genoemd. Een niet te missen object voor een barman. In deze tekst leggen we je uit wat deze bar tool is en waarom het zo populair is voor barmannen. 

Strainers

Laten we beginnen met strainers. Strainers, of zeven in het Nederlands, zijn essentieel in elke bar. Het zijn gereedschappen die worden gebruikt om vaste stoffen te scheiden van vloeistoffen, een stap die vooral belangrijk is in cocktailbereiding. Je hebt waarschijnlijk wel eens gezien dat een bartender een metalen voorwerp over een cocktailshaker plaatst voordat de cocktail in het glas wordt gegoten. Dat is een strainer. 

De meest voorkomende types zijn de Hawthorne-strainer, met zijn kenmerkende veer, en de Julep-strainer, die eruitziet als een grote lepel met gaten. Strainers zorgen ervoor dat ijs, fruit en andere ingrediënten in de shaker blijven, zodat je drankje helder en zonder stukjes is.

Wat heb je nog meer nodig?

Naast strainers zijn er nog tal van andere belangrijke cocktail- en barbenodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan de muddler. Dit is een houten staaf die wordt gebruikt om fruit en kruiden fijn te stampen. Of de barlepel, een lange lepel gebruikt om ingrediënten zachtjes te roeren of te mixen. Een ander cruciaal hulpmiddel is de jigger, een maatbeker die je helpt de juiste hoeveelheden van elk ingrediënt af te meten. En laten we de citruspers niet vergeten, essentieel voor het verkrijgen van vers citroen- of limoensap.

Cocktailshaker

Dan hebben we de cocktailshaker. Dit is misschien wel het bekendste cocktailgereedschap. Misschien heb je er thuis ook wel een of meerdere staan. Ze bestaan in verschillende soorten en maten, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: het mixen van de ingrediënten van je cocktail. 

Een shaker bestaat meestal uit twee delen: een grote metalen beker en een kleinere, die samen worden geklemd om een gesloten container te vormen. Door krachtig te schudden, meng je de ingrediënten, chill je de cocktail en zorg je voor de perfecte verdunning door het smeltende ijs. 

Twee populaire types zijn de Boston-shaker, bestaande uit twee metalen bekers, en de Cobbler-shaker, met een ingebouwde strainer.

De cocktail- en barbenodigdheden uit dit artikel kom je niet alleen tegen in je favoriete bar: ook voor wie thuis graag de lekkerste cocktails bereidt, zijn ze onmisbaar.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: