Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van stofzuiger

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

De stofzuiger is een apparaat dat de meeste mensen wel in huis hebben. Sommige mensen hebben zelfs meerdere exemplaren in huis om verschillende verdiepingen meer te stofzuigen. De eerste stofzuiger werd meer dan 100 jaar geleden uitgevonden en heeft veel innovaties meegemaakt. Dit artikel bespreekt de definitie, historie en laatste innovaties van de stofzuiger.

Definitie van stofzuiger

Een stofzuiger is een huishoudelijk apparaat dat wordt gebruikt om stof op te zuigen in een zak of compartiment. Een stofzuiger bevat meestal een elektromotor, een lange steel waar het stof zich doorheen beweegt en een stofopvanger die kan worden verwijderd. Voorbeelden van verschillende soorten stofzuigers zijn te bekijken op https://reoverview.nl/stofzuiger/.

Historie van de stofzuiger

De uitvinder van de stofzuiger is meneer Hubert Cecil Booth. Deze Brit verwonderde zich over het feit dat mensen het stof in huis verplaatsen door het weg te blazen. Om hier iets aan te doen vond hij in 1901 de stofzuiger uit. Dit apparaat kon stof opvangen in een zak die vervolgens gemakkelijk kon worden geleegd in de vuilnisbak. De eerste versie van deze stofzuiger werd Booth Machine genoemd en leek weinig op de compacte stofzuigers die we tegenwoordig kennen.

De Booth Machine was zo zwaar dat het alleen met een paard kon worden verplaatst. Er waren ook twee mensen nodig om het apparaat te bedienen. De stofzuiger werkte met een benzinemotor en had een lange slang die bij de mensen door het raam werd gedaan. Omdat het niet goedkoop was om een huis te laten stofzuigen, waren het alleen rijke mensen die dit lieten doen.

In 1908 werd de stofzuiger aangepast en een stuk kleiner en lichter gemaakt door de Hoover Suction Company. Het apparaat woog nog wel 20 kilogram en was in eerste instantie niet populair. Pas toen het bedrijf demonstraties aan huis ging geven, won het apparaat aan populariteit.

Soorten stofzuigers

Er zijn vele soorten stofzuigers die elk hun eigen karakteristieken en toepassingen hebben. Door innovaties op het gebied van stofzuigen, komen hier steeds meer soorten bij. De meest bekende soorten stofzuigers worden hieronder besproken.

Sledestofzuiger

Deze soort stofzuiger is over het algemeen de bekendste soort. De sledestofzuiger bestaat uit een motor en stofreservoir, een stofzuigerslang, steel en een stofzuigmond. Dit soort stofzuiger werkt meestal met een stekker en is verkrijgbaar met of zonder stofzak. Er zijn tegenwoordig ook sledestofzuigers zonder stekker en stofzak verkrijgbaar. De stofzak is uitneembaar en wordt meestal nadat deze vol is weggegooid en vervangen.

Steelstofzuigers

De laatste tijd wordt er veel geïnnoveerd op het gebied van de stofzuigers. Een van de nieuwste innovaties is een stofzuiger die geen slede meer heeft. Dit soort stofzuiger wordt vaak steelstofzuiger genoemd, omdat het alleen bestaat uit een motor, steel en zuigmond.

Steelstofzuigers werken vaak op een accu in plaats van met een stekker en zijn daardoor gemakkelijker te verplaatsen. Het komt vaak voor dat wanneer een steelstofzuiger veel zuigkracht heeft, de gebruikstijd erg kort is. Dit is de laatste tijd echter sterk verbeterd en zal waarschijnlijk steeds beter worden.

Robotstofzuigers

Voor mensen die niet van stofzuigen houden of er weinig tijd voor hebben, is er de robotstofzuiger. Dit soort stofzuiger ziet er meestal uit als een ronde schijf die zich zelfstandig door het huis kan verplaatsen. De stofzuiger moet voor het eerste gebruik gekalibreerd worden om het huis af te kunnen bakenen.

Robotstofzuigers werken vaak met een accu die wordt opgeladen door het plaatsen van de stofzuiger in een “docking station”, oftewel een laadstation. Vaak doet de stofzuiger dit zelf na het stofzuigen van het huis. Er zijn robotstofzuigers die zowel stofzuigen als dweilen. Ook kunnen veel robotstofzuigers een signaal afgeven naar een telefoon of ander apparaat, wanneer het bijvoorbeeld ergens vastzit of weinig stoom heeft.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: