Betekenis van accu

Wat is een accu?

Een accu is een oplaadbare batterij die je in verschillende varianten terug kunt vinden in een voertuig, digitale camera of elektrisch gereedschap. Het woord accu is een afkorting van accumulator, wat doorgaans niet veel gebruikt wordt.

De woorden accu en oplaadbare batterij worden vaak door elkaar heen gebruikt. Echter zit er feitelijk wel wat verschil tussen beiden.

Accu

Een accu wordt namelijk gemaakt van een galvanische cel, die vooral in auto’s wordt toegepast. Ze kunnen een hoge stroom leveren om in staat te zijn een auto uit stilstand te laten starten. De galvanische cel is verbonden met loden elektrodes met daartussen een elektrolyt die in meer of mindere mate zwavelzuur bevatten.

Oplaadbare batterij

Waar een accu gemaakt is van een galvanische cel, vind je in een oplaadbare batterij vervaardigd met een elektrochemische cel die stroom leveren voor kleine elektrische apparatuur. Deze batterijen zijn veel kleiner dan een accu en zijn bedoeld voor elektrische gereedschap, smartphones en camera’s.

Hoe werkt een accu?

In een accu sla je elektrische energie op. Wanneer je de contactsleutel van je auto omdraait levert de accu stroom aan de motor om de auto te starten. Die energie is in de eerste plaats nodig om de auto te starten. Als je de contactsleutel omdraait, levert de accu stroom aan de startmotor. Die gaat draaien en zorgt op zijn beurt dat de motor aanslaat. Op dat moment komt ook de dynamo in werking en die zorgt er weer voor dat de accu wordt bijgeladen. Verder levert de accu energie aan allerlei elektrische accessoires op het moment dat de dynamo onvoldoende stroom levert.