Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van spreuktegeltjes

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Heb jij wel eens nagedacht over de betekenis van een spreuk tegeltje? Veel mensen zijn dol op spreuken en wijsheden. Het kan grappig zijn, maar ook leuk of het kan je aan het denken zetten, dit is alleen maar leuk. Daarom kun je met een tegeltje ook alle kanten op. Maar waar komt het vandaan? Eigenlijk is het al eeuwenoud. Het gaat terug naar de oude beschilderingen van tableaus, welke in de Middeleeuwen volop gebruikt werden door machthebbers. Je moet dan denken aan verhalen uit de Bijbel die af werden gebeeld bijvoorbeeld. Mensen konden toen nog niet lezen, maar zo wel een verhaal overbrengen aan elkaar en begrijpen. Dit was dan ook de juiste manier om een verhaal te vertellen en werd intens veel gebruikt. Vanaf 1500 werd er ook op vloertegels van alles afgebeeld. Vanaf dat moment werd er met houten pennen in de tegels gegraveerd en geschreven. 

Wat zet je op je tegeltje?

Qua tegeltjes kan er erg veel, heb je al eens gekeken naar Tegeltjesfabriek.nl? Je kunt hier je inspiratie vandaan halen. Maar toch is het ook leuk om nog even wat meer te weten te komen over de betekenis van de tegeltjes. Men zegt dat er een kern van waarheid zit in de wijsheden op de tegels. Tegeltjes worden vaak in het Delfts Blauw gemaakt, ook met een reden. Dit is omdat de kleuren en vormen overeen komen met de eeuwenoude manier van beschilderen van aardewerk. 

Delfts Blauw en de uitleg

Er kan wel gezegd worden dat het Delfts Blauw een lange traditie kent. Je ziet vaak bepaalde kleuren en patronen terugkeren en dan de spreuk wordt in het midden afgebeeld. Daarin is uiteraard volop variatie mogelijk, maar je ziet hoe dan ook een patroon terugkeren. Op dit moment worden de spreuktegels volop ingezet bij grappige en leuke uitspraken. Je zou het cadeau kunnen doen met een verjaardag of zomaar! Je zal het zelf vast en zeker ook leuk vinden als je deze cadeau gaat krijgen, dus dan is het ook extra leuk om zelf wat spreuktegeltjes te laten maken die je dan aan dierbaren cadeau kunt doen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: