Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van sedum dakbedekking

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker om aan het milieu te denken. Steeds meer huizen gaan verduurzamen en er wordt vanuit de overheid steeds meer aan gedaan. Het is dan ook niet gek als ook jij je huis gaat verduurzamen. Een van de mogelijkheden die je hebt om je woning te verduurzamen, is het plaatsen van sedum dakbedekking. Dit zorgt er namelijk voor dat het huis op een betere manier geïsoleerd is, waardoor je enorm veel geld kunt besparen op de energierekening. Naast deze reden zijn er nog een tal van andere redenen waarom een sedum dakbedekking goed is voor je leefomgeving. In dit blog bericht willen we je daarom graag meer vertellen over deze sedum dakbedekking.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak op het huis dat bestaat uit planten. Het lijkt alsof er een tuin geplaatst is op het dak. Een groendak is echter meer dan dat. Het is niet alleen een mooi aanzicht, maar het heeft ook veel functies. Je kunt ervoor kiezen om een dunne laag te plaatsen, wat voornamelijk bestaat uit sedum of vetplanten. Daarnaast is het ook mogelijk om een dikkere laag van meer dan 50 centimeter te plaatsen. Als je dit laat doen, kun je zelfs compacte bomen op het dak kwijt. Afhankelijk van de ruimte en je eigen wensen, kun je kiezen voor een groendak.

Voordelen van sedum dakbedekking

Een groendak met sedum dakbedekking brengt veel voordelen met zich mee op ecologisch en economisch vlak. Zo zorgt de dakbedekking er bijvoorbeeld voor dat je gaat besparen op de energierekening. De beplanting zorgt voor een isolerende werking op het dak, waardoor de warmte beter in het huis blijft. Vervolgens absorbeert het dak ook regenwater. Dit is handig als het veel regent en de afvoer het niet goed aankan. Door een groendak kan een overstroming uitblijven. Vervolgens zorgt de beplanting ook voor een filterend werking op de lucht. De planten zetten CO2 om in zuurstof en het draagt bij aan de luchtzuivering. Tot slot zorgt een groendak ook voor een verlaging van de omgevingstemperatuur. De planten absorberen namelijk het zonlicht, waardoor je een aangenamer klimaat krijgt in de zomer.

Zonnepanelen met een groendak

Wat voor veel mensen onduidelijk is, is of je wel zonnepanelen kunt plaatsen op een groendak. Het antwoord hierop is: Ja! Een groendak verlaagt de temperatuur op het dak. Hierdoor hebben de zonnepanelen het makkelijker en kunnen ze juist beter werken. De zonnepanelen hebben op een groendak dan ook een hoger rendement dan op andere daken. Je kunt dus zelfs als je een groendak aanschaft ook kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen!

Hoe lang gaat een groendak mee?

De levensduur van een groendak is zeer lang. Het beschermt je huis namelijk tegen verschillende weersinvloeden van buitenaf. Hierdoor kan en groendak tot wel 60 jaar mee. Uiteraard kun je gedurende deze periode onderhoud laten plegen, zodat deze levensduur nog langer wordt. De investering in een groendak is doorgaans terugverdiend tussen de 8 en 21 jaar. Als je echter ook nog zonnepanelen op het dak plaatst, gaat het terugverdienen nog sneller! Wil jij een groendak op je woning laten plaatsen? Dan maak je een zeer goede keuze voor jezelf en het milieu. Je woning wordt namelijk door het plaatsen van een groendak meer waard!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: