Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van ecologische voetafdruk

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

In de basis gaat je ecologische voetafdruk over de hoeveelheid ruimte die jij nodig hebt om te leven op aarde. Het gaat er in dit geval niet om hoe groot je woont, maar om de impact die jouw levensstijl heeft op het milieu.

De betekenis van je ecologische voetafdruk

Je ecologische voetafdruk heeft betrekking op de hoeveelheid stroom dat je verbruikt, de hoeveelheid voedsel dat je eet en het afval waar jij verantwoordelijk voor bent. De ruimte die deze dingen in beslag nemen wordt dus je ecologische voetafdruk genoemd. Je ecologische afdruk is afhankelijk van de hoeveelheid CO2 waar jij verantwoordelijk voor bent. Een ander woord voor ecologische voetafdruk is ook wel CO2-afdruk.

Berekenen van jouw afdruk

Het berekenen van jouw afdruk is een goede eerste stap in het bewustwordingsproces. Door te realiseren waar jij staat op het gebied van duurzaam leven kun je ook beter verbeteringen aanbrengen. Jouw afval zo veel mogelijk recyclen zorgt al voor minder afval waar jij verantwoordelijk voor bent. Ook de keuze voor groene energie zal jouw afdruk drastisch kunnen verminderen.

Op het internet zijn er diverse tests te vinden om jouw afdruk te berekenen. Deze tests bestaan voornamelijk uit vragen over hoe jij leeft, eet en welk vervoer je gebruikt. Nadat je alles hebt ingevuld krijg je te zien hoeveel impact jouw levensstijl heeft op de wereld om jou heen. Hoe kleiner de afdruk hoe beter, dit betekent namelijk dat je zo min mogelijk impact hebt op het milieu.

Het verkleinen van je afdruk; LED verlichting, minder vlees, meer fietsen

Vaak heb je een grotere impact op het milieu dan dat je verwacht had. Het verkleinen van je ecologische afdruk is dan ook een verstandige keuze. Vaak kun je al door kleine aanpassingen in je levensstijl veel bereiken. Denk bijvoorbeeld eens aan de keuze voor LED verlichting. Door oude gloeilampen te vervangen door led lampen zorg je al voor een stuk minder energieverbruik. Ook minder vlees eten is beter voor het milieu. Probeer daarnaast vaker met de fiets of te voet van A naar B te gaan.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: