Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van recyclen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Hoe je het ook wendt of keert, recyclen is erg belangrijk. Helaas is (nog) niet iedereen zich hiervan bewust en gebeurd het op grote schaal te weinig. Recyclen werkt alleen als we allemaal ons steentje bijdragen, maar wat betekent recyclen nu eigenlijk precies en waar is het goed voor?

Recyclen is een Engelse term die makkelijk te begrijpen is. Vertaal je het letterlijk, dan lijkt het op iets als ‘opnieuw gebruiken’ of ‘hergebruiken’, maar dit is het niet precies. Wanneer je iets hergebruikt, dan gebruik je een bestaand product of voorwerp opnieuw. Bij recyclen haal je stoffen uit het afval van het oude product of voorwerp op deze vervolgens opnieuw te gaan gebruiken. Het verschil is nihil, maar toch.

Waarom is recyclen dan zo belangrijk? Ten eerste: om het milieu van vervuiling te behouden. Dit is eigenlijk ook de voornaamste reden. Wanneer je bijvoorbeeld een plastic flesje recycled hoeft er geen nieuwe gemaakt te worden. Dit bespaard veel grondstoffen en dat betekent weer dat er minder aardolie nodig is en dan er minder bomen omgezaagd hoeven te worden.

Dit staat ook weer in verband met het volgende voordelen, namelijk dat de uitstoot van de broeikassen stevig wordt gereduceerd. Dit komt ook weer doordat het product niet meer opnieuw gemaakt hoeft te worden en dat bespaard, zoals je ondertussen weet, veel energie.

Als je het vergelijkt met de rest van de wereld, dan is Nederland vrij goed bezig. Wist je bijvoorbeeld dat 90% van al het papier en karton in ons land wordt gerecycled? Sinds kort hebben wij een streven als het gaat om het recyclen van glas. Momenteel ligt het percentage gerecycled glas op ongeveer 80%, maar dit moet in de toekomst zeker 90% worden.

Zorg er daarom voor dat je goed op let wat je weggooit, zeker als je thuis een grote schoonmaak houdt. Ben je in de tuin bezig, dan hoef je al minder op recycling te letten aangezien het gaat om natuurlijk afval. Wel is het handig om een groencontainer te huren. Als je een groencontainer huurt kun je tenminste al je groenafval kwijt. Een groencontainer huren doe je eenvoudig via het internet.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: