Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van schmink

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Schmink is een product dat al eeuwenlang bestaat en wordt gebruikt om het gezicht en lichaam te versieren. Het woord ‘schmink’ komt oorspronkelijk uit het Duits, waar het ‘vlekken’ of ‘vlekken maken’ betekent. Schminken werd vroeger voornamelijk gedaan tijdens toneelstukken, optredens en festivals om personages te karakteriseren of emoties uit te drukken. De schmink werd toen voornamelijk gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals klei, aarde, plantenextracten en dierlijke vetten.

Een stukje geschiedenis

De rol van schmink gaat verder dan alleen maar uiterlijk vertoon. Veel culturen hebben een lange geschiedenis met schmink gebruik dat verbonden is aan rituelen en ceremonies. Bijvoorbeeld bij de Aboriginals in Australië werden specifieke patronen op het gezicht geschilderd om hun stam en cultuur te symboliseren. In sommige Afrikaanse stammen werd en wordt schmink gebruikt voor bescherming tegen geesten of om de kracht van een medicijnman te versterken. De geschiedenis van schmink gaat terug tot de oudheid, waar het al werd gebruikt door de Egyptenaren en Romeinen. De Egyptenaren waren vooral bekend om hun zwarte kohl eyeliner, die zowel door mannen als vrouwen werd gedragen om hun ogen meer expressief te maken en bescherming tegen de zon te bieden. De Romeinen gebruikten schmink voornamelijk voor toneelstukken en optredens, maar ook wel eens als schoonheidsproduct.

In de Middeleeuwen werd schmink minder populair vanwege religieuze overtuigingen die make-up als zondig beschouwden. Pas in de 16e eeuw begon het weer populairder te worden onder koningen en edelen die zich met witte poeder besprenkelden om er bleker uit te zien (dit was destijds een statussymbool omdat dit aantoonde dat ze niet buiten werkten zoals gewone mensen).

Hoe gebruiken we schmink tegenwoordig?

Carnaval, (kinder)feestjes, Halloween of cosplay; schmink wordt gebruikt door iedereen die graag wil transformeren tot een ander personage, ook bijvoorbeeld drag queens.

Er zijn veel verschillende soorten schmink verkrijgbaar, zoals schmink op waterbasis (geschikt voor kinderen), vloeibare latex (voor special effects make-up zoals wonden) en poederschmink (shading en contouren). Of je nu een beginner bent of een professional, er zijn talloze mogelijkheden om met schmink creatief bezig te zijn!

Conclusie

Schmink is een eeuwenoud product dat gebruikt wordt om het gezicht en lichaam te versieren. Oorspronkelijk afkomstig uit het Duits, heeft schmink een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Van toneelstukken en optredens tot rituelen en ceremonies, schmink heeft verschillende culturen en tijdsperiodes doorstaan.

In de geschiedenis werd schmink voornamelijk gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zoals klei, aarde, plantenextracten en dierlijke vetten. Het had zowel een praktisch als symbolisch doel, variërend van bescherming tegen de zon tot het uitdrukken van identiteit en culturele symboliek.

Hoewel schmink tijdens de Middeleeuwen minder populair was vanwege religieuze overtuigingen, maakte het in latere eeuwen een comeback, vooral onder koningen en edelen. Tegenwoordig wordt schmink breed gebruikt bij verschillende gelegenheden, zoals carnaval, feestjes, Halloween en cosplay. Het stelt mensen in staat om zich te transformeren en een ander personage uit te beelden.

Met een breed scala aan schminkproducten, van waterbasis tot vloeibare latex en poederschmink, zijn er talloze mogelijkheden om creatief te zijn en verschillende looks te creëren. Schmink wordt gebruikt door zowel beginners als professionals, en het biedt een leuke en expressieve manier om jezelf uit te drukken.

Kortom, schmink is een tijdloos product dat ons in staat stelt om onze verbeelding de vrije loop te laten en ons te transformeren in verschillende personages, waarbij het zowel een artistieke als symbolische betekenis heeft in verschillende culturen en tijdsperioden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: