Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van carnaval

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

Wat is de betekenis van carnaval?

Carnaval (‘Vastenavond’ of ‘vasteloavend’ (Limburgs) – avond voor de Vastperiode) is van oorsprong een Rooms-Katholiek volksfeest, dat waarschijnlijk heidense wortels heeft en gevierd wordt in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Het feest duurt van zondag tot dinsdagavond – de Vastenavond. Om middernacht vangt de vastentijd aan van 40 dagen. Hierna volgt het Paasfeest.

Historische oorsprong

De oorsprong van het woord carnaval vind men in het Italiaanse carne levare (kerklatijn: carnem levare), wat betekent het ‘opheffen/wegnemen van het vlees’.

Van oudsher is carnaval een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de vastentijd, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke. Geleidelijk aan heeft men hier aan toegevoegd dat men zichzelf tijdens carnaval helemaal mogen laten gaan – drinken, eten en feesten naar hartenlust – waarna ze weer in het gareel moeten lopen.

Het vasten is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte en tevens tot bezinning op de christelijke kernwaarden. Alhoewel tegenwoordig weinig mensen nog vasten is het carnavalsfeest populair gebleven.

Karakteristiek verschillend per regio

Waar in het midden en noorden van het land bijna nergens carnaval wordt gevierd, viert men in de zuidelijke provincies het feest als of er geen morgen zal aanbreken. Per dorp, regio en provincie kan het feest andere uitingsvormen kennen. Zo zingt men bij het Noord-Brabantse carnaval vooral Nederlandstalige muziek, waar het in Limburg om muziek in dialect gaat. Daarnaast schminken de Limburgers zich meer en lopen ze in Brabant juist weer in sommige plaatsen in een boerenkiel (overall).

Verkleden voor carnaval

Voor carnaval dos je jezelf uit, bij voorkeur in een outfit waar men je normaal nooit in zou zien lopen. Een bankier loopt als zwerver en het braafste jongentje uit de klas waant zich een desperado. Enkel je verbeelding biedt de grens hoe je er uit komt te zien.

Bron: http://www.partyshop.nl/

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: