Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van roaming

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Roaming betekent dat de gebruiker tussen verschillende mobiele netwerken springt, wanneer je in het buitenland bent waar je eigen provider geen dekking heeft om te bellen, te sms’en of mobiele data te gebruiken. Roaming kost niet meer extra in Europa, maar kan elders in de wereld prijzig zijn.

Voorbeeld van roaming

Stel dat je voor een paar dagen op vakantie gaat naar Glasgow. Zodra je daar wilt data gaat gebruiken is er sprake van roaming. Dit gebeurt omdat je provider een overeenkomst heeft met een netwerk in Engeland om je te voorzien van roaming service. Als je de roamingfunctie hebt ingeschakeld, gebeurt dit allemaal automatisch.

Kosten voor roaming van telefoondata

Roaming kan eenvoudig aan- en uitgezet worden op mobiele telefoons en het is het beste om de roamingkosten op uw bestemming te controleren voordat je op reis gaat om een dure rekening te voorkomen. De prijzen voor roaming worden vaak meegedeeld in een sms van de provider wanneer de telefoon een nieuwe locatie heeft herkend.

Roaming verloopt automatisch

Roaming wordt automatisch uitgevoerd wanneer het is ingeschakeld, zowel in Nederland als in het buitenland. Het is echter niet hetzelfde als hand-off/hand-over, waarbij je in hetzelfde mobiele netwerk blijft maar het gesprek wordt beheerd door een zendmast. Het woord is afkomstig van het Engelse woord voor “rondzwerven”, maar wordt vaker gebruikt in de technische betekenis.

Gebruik waar mogelijk WiFI

Roaming geldt alleen voor gesprekken, sms’jes en dataverkeer, maar zelfs als de functie is uitgeschakeld kan de telefoon nog steeds toegang krijgen tot WiFi. Dat kost je dan geen geld.

Kost roaming extra?

Sinds 2007 controleert de EU de tarieven voor roaming binnen Europa, als gevolg van het feit dat veel landen zeer hoge tarieven hanteerden voor voornamelijk dataverkeer. In juni 2017 werd in de EU een overeenkomst gesloten die alle tarieven voor roaming binnen de EU en EES-landen verlaagt en het kost nu niets extra.

Dit is het resultaat van het werk van de vakbonden om een verenigd en samenhangend Europa te creëren zonder belemmeringen in de communicatie, net als toen ze de belemmeringen in de reis- en detailhandel wegnamen. In de rest van de wereld worden nog wel extra kosten gerekend.

Verdienen aan roamingkosten van toeristen

Roaming databundels voor vakantiegangers zijn een belangrijke bron van inkomsten voor mobiele aanbieders, waardoor de EU-overeenkomsten een belangrijke stap zijn in het creëren van onbeperkte communicatie in Europa.

Voor dit artikel gebruiken we onder andere deze bron. Als je input hebt vernemen we het graag.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: