Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van rijsttafel

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een rijsttafel kun je krijgen bij een Chinees-Indisch Restaurant. Dit is als het ware een hoofdmaaltijd bestaande uit rijst als de basis, aangevuld met talloze verschillende bijgerechten. Een rijsttafel kun je eigenlijk geen gerecht noemen, omdat het een tafel vol is met verschillende gerechten zoals vlees, vis en groenten. Doordat een rijsttafel vaak zo gevarieerd is, vindt iedereen wel iets wat hij of zij lekker vindt. Bij een rijsttafel pakt iedereen namelijk van alles wat en staat de tafel vaak vol. Zo kun je ook variëren tussen vlees- en visgerechten. Zoals gezegd kun je een rijsttafel krijgen bij een Chinees-Indisch Restaurant zoals bij een Chinees in Limburg, maar daarnaast kun je een rijsttafel natuurlijk ook zelf maken. Dit kost echter wel veel tijd en is lang niet zo makkelijk als iets bestellen bij de plaatselijke Chinees.

Chinese en Indonesische rijsttafels

Er bestaan verschillende soorten rijsttafels. Zo zijn er Chinese rijsttafels en Indonesische rijsttafels. Deze rijsttafels bestaan uit verschillende gerechten. Bij een Chinese rijsttafel kun je denken aan gerechten zoals Fou yong hai, Kou lou kai, Saté en Tjap Tjoy. Een Indonesische rijsttafel kun je daarentegen herkennen aan onder andere gerechten als Sajoer, Rendang en Babi Ketjap. Nasi Goreng en Bami Goreng zijn typische gerechten die bij beide rijsttafels op tafel staan.

Rijsttafel in Nederland

De rijsttafel was al voor de Tweede Wereldoorlog een heus begrip in Nederland. In Europa werd de rijsttafel voor het eerst gezien op de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs. 5 jaar later werd de rijsttafel gezien bij de Tentoonstelling van Kookkunst in Den Haag. Zo kwam het al voor de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Bijgeloof

Een rijsttafel bestaat doorgaans uit zo’n 15 gerechten. Het aantal gerechten moet volgens het lokale bijgeloof wel bestaan uit een oneven aantal gerechten. Wanneer dit niet zo is halen de gastheer en gastvrouw zich volgens het bijgeloof ongeluk op de hals. Ook zouden de gerechten niet zo lekker smaken wanneer er een even aantal gerechten op tafel staat.

Bekijk ook De betekenis van roerbakken

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: