Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van RI&E

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
5
(1)

De betekenis van RI&E is Risico-Inventarisatie en –evaluatie. Dit is een verplicht middel voor werkgevers om gezondheid en veiligheid in het bedrijf te bevorderen. Als bedrijf is een RI&E verplicht. Je moet dus inventariseren of en hoe het werk gevaarlijk of ongezond kan zijn voor medewerkers. Voor alle werkgevers is het sinds 1 Januari 1994 verplicht. (uitgezonderd ZZP’ers) Wat moet er allemaal in een RI&E staan? En hoe werkt het precies? Wij leggen het hieronder uitgebreid uit.

Hoe werkt Risico-Inventarisatie en –evaluatie?

Simpel gezegd is de RI&E een zoektocht naar verbeterpunten binnen de organisatie. Het kan natuurlijk altijd beter, dus je kan altijd blijven verbeteren. Het is verstandig om regelmatig het plan van aanpak de bekijken. Ook is een evaluatie van de vooruitgang aangeraden. Het advies is om dit jaarlijks te laten doen. Bij veranderingen binnen het bedrijf, zoals een nieuw gebouw, nieuwe machines of een organisatie, moet er een nieuwe RI&E komen. De inspectie SZW controleert de RI&E op actualiteit en compleetheid. Daarnaast wordt er gekeken of het getoetst is.

Wettelijke verplichting

Hierboven heb je gelezen dat een Risico-inventarisatie en -evaluatie verplicht is voor alle werkgevers, met uitzondering van ZZP’ers. Een verplicht onderdeel van de RI&E dat genoteerd staat in de Arbowet is het plan van aanpak. Een RI&E moet altijd actueel zijn. Bij veranderingen is het dus verplicht om deze bij te stellen. De wet verplicht ook om de RI&E door een gecertificeerde arbodienst/deskundige te laten toetsen. Heb je een bedrijf met minder dan 25 werknemers? En maak je gebruik van een erkend RI&E-instrument? Dan is het niet verplicht om hem te laten goedkeuren.

Meer informatie vind je op de website van Arboned

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

bedrijfsautoverzekering
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: