Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van RevPAR

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

RevPAR staat voor Revenu Per Available Room, oftewel Inkomsten per beschikbare kamer. RevPAR is een maatstaaf die wordt gebruikt om de prestaties van een hotel te kunnen meten.

Deze meting wordt berekend door de gemiddelde dagelijkse kamerprijs (ADR) van een hotel in Valkenburg bijvoorbeeld, te vermenigvuldigen met de bezettingsgraad.

Voorbeeld: Je hebt 10 kamers in jouw hotel in Valkenburg met een gemiddeld inkomen van €1000 per nacht. Dan zou jouw opbrengt per beschikbare kamer €100 zijn. 1000 ÷ 10 = 100 dit betekent dat je voor elke beschikbare kamer gemiddeld €100 verdient.

RevPAR = Opbrengst van kamers / Beschikbare kamers

Een andere methode die vaak gebruikt wordt en uiteindelijk op hetzelfde uit komt, is het gemiddeld dagtarief en de bezettingsgraad. Het gemiddelde dagtarief is het bedrag dat je gemiddeld per kamer in rekening brengt en de bezettingsgraad is jouw gemiddelde bezettingsgraad. Met deze methode bereken je RevPAR met de volgende formule:

Alternatieve formule: RevPAR = gemiddeld dagtarief * % bezetting

Het nadeel van RevPAR

RevPAR kan heel nuttig zijn bij het berekenen van inkomsten, maar er zijn verschillende valkuilen bij de belangrijke berekening.

Met RevPAR wordt er namelijk geen rekening gehouden met de kosten per bezette kamer. Wanneer je dus je winstgevendheid wil meten, wat misschien wel het belangrijkste doel is, kan je RevPAR niet gebruiken als een belangrijke maatstaaf.

Daarnaast houdt RevPAR ook geen rekening met eventuele extra inkomsten die het hotel genereert, vanuit bijvoorbeeld het restaurant of de bar.

Wat zijn alternatieven voor RevPAR?

Bovengenoemde nadelen van RevPAR hebben geleid tot de geboorte van TrevPAR, gericht op omzet, winst en groei, om de prestaties van een hotel te meten. TrevPAR staat voor totale omzet per beschikbare kamer, en is een goede manier om alle inkomsten die door het hotel gegenereerd worden, te meten. Inclusief inkomsten van restaurants etc.

Naast TrevPAR is er ook ARPAR, dit staat voor gecorrigeerde inkomsten per beschikbare kamer. Tenslotte is er ook nog GOPRAR, dit staat voor bruto bedrijfswinst per beschikbare kamer.

Conclusie

Er zijn veel verschillende statistieken en meetmethodes om de winst van een hotel in Valkenburg te meten. RevPAR is niet de meest accurate methode om te gebruiken voor deze belangrijke formule.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Financieel
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: