Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van restafval 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Er zijn diverse soorten afval: grof huisafval, GFT-afval, chemisch afval. Soms zie je door het bomen het bos niet meer. Eigenlijk is restafval, het afval van huishoudens dat niet valt onder ander afval. Het is doorgaans afval dat men niet meer goed kan verwerken. De verwerking van restafval kost vaak dan ook meer geld. 

Omschrijving 

Restafval is het afval van huishoudens dat overblijft na het scheiden van het andere afval. De lokale gemeente bepaalt welke afvalsoorten gescheiden moeten worden. Afhankelijk van de gemeente wordt chemisch afval, grof huisvuil, glas, plastic, karton en papier en groen afval gescheiden. Het restafval gaat doorgaans in een grijze container. In deze container wordt het aan de straat gezet op vaste tijden. Bij flats zie je ook vaak ondergrondse containers waar mensen met een milieupas hun restafval kunnen storten. 

Wat valt er onder restafval? 

De meeste dingen die onder restafval kunnen vallen kennen de mensen wel. Soms is er twijfel, daarom hier wat onbekendere producten die wel bij het restafval mogen: 

  • Luiers 
  • Kattenbakvulling 

Uitzondering: de chipszak. Tegenwoordig mag de chipszak bij het plasticafval. Men kan de chipszak nog niet recyclen doordat de zak bestaat uit twee componenten: metaal en plastic. Deze componenten zijn nog niet goed te scheiden en daardoor is het nog niet recyclebaar.  

Ook de vieze pizzadoos moet bij het restafval. Door het vet is het karton niet meer goed recyclebaar. Het mag dus niet bij het oud papier, in tegenstelling tot wat sommige mensen nog steeds denken. Bovendien zijn dingen als puin ook niet toegestaan in een restafval container. 

Hoeveel restafval per persoon

In 2018 is er onderzoek gedaan naar wat we in Nederland per persoon per jaar als restafval weggooien. Dat blijkt zo’n 170 kilo te zijn. Nu blijkt dat van de 170 kilo slechts 62 kilo echt restafval is. Dit betekent dus dat het qua scheiden in Nederland nog een stuk beter kan!

Grof huisvuil: container huren Almere 

Er is ook afval dat te groot is voor in de container. Heb je zo een afval? Dan kun je een container huren in Almere. Dit grote afval kun je namelijk niet bij het restafval doen. Bij grof huisvuil gaat het vaak om afval zoals matrassen, vloerbedekking en kapotte meubels. Te groot voor de gebruikelijke afvalbakken, waardoor men een container huren gaat in Almere. In een huisvuil container hoort geen restafval. Juist omdat restafval vaak lastiger verwerken is, is het erg belangrijk dat je hiervoor de milieustraat bezoekt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: