Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van Pulse

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuten
5
(2)

Pulse is een van origine Engels woord dat verschillende betekenissen heeft. Allereerst kan het verwijzen naar een hart- of polsslag. Daarnaast kan het een stroomstoot of elektromagnetische puls betreffen; een kortdurend elektromagnetisch verschijnsel van niet-verwaarloosbare omvang. Die kan ontstaan door de ontlading van een grote condensator via een spoel.

Elektromagnetische pulse

Sinds 1962, toen de eerste tests met atoombommen hoog boven de atmosfeer plaatsvonden, heeft het verschijnsel een nieuwe betekenis gekregen. Het bleek namelijk dat zelfs elektrische apparatuur op grote afstand kapot kon gaan door het verschijnsel. Dat zit zo: gammastraling van een kernexplosie boven de atmosfeer werkt in op vrije elektronen in de hoge lagen van de dampkring. Die vormen elektrische stromen geleid via het aardmagnetisch veld. Vervolgens wordt de schade aangericht door het magnetisch veld van deze elektrische stroom.

Geaarde doos beschermt tegen een pulse overbelasting

Lang werd gedacht dat een aanval met een kernwapen een elektromagnetische puls zou kunnen veroorzaken die sterk genoeg is om de (elektronische) infrastructuur in steden, provincies en zelfs complete landen plat te leggen. Dat is wellicht wat overdreven, maar wel is het goed om maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door elektrische apparatuur onder te brengen in een geaarde metalen doos, zodat straling deze niet kan bereiken.

Andere associaties

Ook andere, minder gevaarlijke zaken, worden geassocieerd met Pulse. Zo zijn er verschillende gelijknamige films en televisieprogramma’s gemaakt, en bestaan er een livealbum van Pink Floyd en een nachtclub met de naam Pulse. Daarnaast zijn er bedrijven in binnen- en buitenland die Pulse heten. Tot slot is er een Eindhovens studentengenootschap met de naam en staan er in onze hoofdstad twee flatgebouwen genaamd Pulse Amsterdam.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Techniek & Wetenschap
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: