Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van PNG

Inhoudsopgave

Leestijd: 4 minuten
0
(0)

Wat is PNG?

PNG staat voor “Portable Graphics Format”. Het is het meest gebruikte ongecomprimeerde rasterafbeeldingsformaat op het internet. Dit verliesloze gegevenscompressieformaat werd gecreëerd ter vervanging van het Graphics Interchange Format (GIF). Het PNG-bestandsformaat is een open formaat zonder beperkingen inzake auteursrechten. Net als GIF-afbeeldingen heeft PNG ook de mogelijkheid om transparante achtergronden weer te geven. Bovendien kunnen PNG-bestanden 24-bits RGB-kleurenpaletten en afbeeldingen in grijstinten bevatten. In principe werd dit afbeeldingsformaat ontworpen om afbeeldingen over te dragen op het internet.

Algemene beeldbestandsformaten

Er bestaan veel verschillende afbeeldingsbestanden, dus het kan moeilijk zijn om te weten welk bestandstype het beste past bij uw afbeeldingsbehoeften. Sommige bestandstypes, zoals TIFF, zijn ideaal om af te drukken, terwijl andere, zoals JPG of PNG, het best geschikt zijn voor webafbeeldingen.

De onderstaande lijst geeft een overzicht van de meest voorkomende bestandstypes en geeft een korte beschrijving, hoe het bestand het best gebruikt kan worden, en eventuele speciale attributen die het bestand kan hebben.

TIFF (.tif, .tiff)

TIFF of Tagged Image File Format zijn verliesloze afbeeldingsbestanden, wat betekent dat ze niet hoeven te worden gecomprimeerd en dat er geen beeldkwaliteit of informatie verloren gaat (hoewel er opties voor compressie zijn), waardoor afbeeldingen van zeer hoge kwaliteit mogelijk zijn, maar ook grotere bestanden.

Compressie: Verliesloos – geen compressie. Afbeeldingen van zeer hoge kwaliteit.
Geschikt voor: Afdrukken van hoge kwaliteit, professionele publicaties, archiefkopieën
Speciale kenmerken: Kan transparanten opslaan

Bitmap (.bmp)

BMP of Bitmap Image File is een formaat ontwikkeld door Microsoft voor Windows. BMP-bestanden zijn niet gecomprimeerd en er gaat geen informatie verloren, waardoor afbeeldingen van zeer hoge kwaliteit kunnen zijn, maar ook zeer grote bestanden kunnen bevatten. Omdat BMP een gepatenteerd formaat is, wordt over het algemeen aangeraden om TIFF-bestanden te gebruiken.

Compressie: Geen
Geschikt voor: Scans van hoge kwaliteit, archiefkopieën

JPEG (.jpg, .jpeg)

JPEG, dat staat voor Joint Photographic Experts Groups, is een verlieslatende indeling, wat betekent dat het beeld wordt gecomprimeerd om een kleiner bestand te maken. De compressie leidt tot kwaliteitsverlies, maar dit verlies is over het algemeen niet merkbaar. JPEG-bestanden worden veel gebruikt op het internet en JPEG is een populair formaat voor digitale camera’s – waardoor het ideaal is voor gebruik op het web en voor niet-professionele afdrukken.

Compressie: Verlieslatend – sommige bestandsinformatie wordt gecomprimeerd of gaat verloren
Geschikt voor: Webafbeeldingen, niet-professionele afdrukken, e-mail, Powerpoint
Speciale eigenschappen: Kan de mate van compressie kiezen bij het opslaan in beeldbewerkingsprogramma’s zoals Adobe Photoshop of GIMP.

GIF (.gif)

GIF- of Graphics Interchange Format-bestanden worden veel gebruikt voor webafbeeldingen, omdat ze beperkt zijn tot slechts 256 kleuren, transparant kunnen zijn en geanimeerd kunnen worden. GIF-bestanden zijn over het algemeen klein van omvang en zeer draagbaar.

Compressie: Lossless – compressie zonder kwaliteitsverlies
Geschikt voor: Webafbeeldingen
Speciale Eigenschappen: Kan worden geanimeerd, kan transparantie opslaan

PNG (.png)

PNG of Portable Network Graphics bestanden zijn een verliesvrij afbeeldingsformaat, oorspronkelijk ontworpen om het gif-formaat te verbeteren en te vervangen. PNG bestanden kunnen tot 16 miljoen kleuren aan, in tegenstelling tot de 256 kleuren die GIF ondersteunt.

Compressie: Verliesvrij – compressie zonder kwaliteitsverlies
Geschikt voor: Webafbeeldingen
Speciale eigenschappen: Transparantie opslaan

EPS (.eps)

Een EPS- of Encapsulated PostScript-bestand is een veelgebruikt vectorbestandstype. EPS-bestanden kunnen worden geopend in veel illustratietoepassingen, zoals Adobe Illustrator of CorelDRAW.

Compressie: Geen – gebruikt vectorinformatie
Geschikt voor: Vector artwork, illustraties
Speciale Eigenschappen: Slaat vectorinformatie op

RAW-afbeeldingsbestanden (.raw, .cr2, .nef, .orf, .sr2, en meer)

RAW-afbeeldingen zijn onbewerkte afbeeldingen die zijn gemaakt door een camera of scanner. Veel digitale SLR camera’s kunnen in RAW fotograferen, of het nu een .raw, .cr2, of .nef is. Deze RAW-beelden zijn het equivalent van een digitaal negatief, wat betekent dat ze veel beeldinformatie bevatten, maar nog moeten worden verwerkt in een editor zoals Adobe Photoshop of Lightroom.

Compressie: Geen
Geschikt voor: Fotografie
Speciale eigenschappen: Slaat metadata op, onbewerkt, veel informatie

Next-gen moderne formaten

De toekomst van het web ligt in het gebruik van beeldmateriaal. De oorspronkelijke visie was vooral gefocust op tekst en links, maar het wordt steeds meer een beeldgedreven wereld. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat sites met afbeeldingen de gebruiker meer geneigd zijn om rond te surfen.

Als je bijvoorbeeld als bruilofsfotograaf een website gebruikt, is de kans groot dat je al goed bezig bent met het optimaliseren van afbeeldingen. Dat is goed, maar er zijn manieren om afbeeldingen te serveren die jouw conversiepercentage aanzienlijk kunnen verhogen. Dit is wat je moet weten.

Wat zijn next-gen afbeeldingsindelingen?

Next-gen afbeeldingen gebruiken formaten met superieure compressie- en kwaliteitskenmerken in vergelijking met hun GIF, JPEG en PNG voorouders. Deze afbeeldingsindelingen ondersteunen geavanceerde functies die zijn ontworpen om minder gegevens op te nemen met behoud van een hoog kwaliteitsniveau, waardoor ze perfect zijn voor gebruik op het web.

Wat zijn de voordelen van next-gen afbeeldingen?

Afbeeldingen kunnen tot de belangrijkste elementen van jouw website behoren. Ze kunnen de interesse wekken om jouw blogpost te lezen of zelfs om door jouw site te bladeren, en hebben een aanzienlijke impact op conversies. Maar hoe goed de afbeeldingen ook zijn, als ze een slechte gebruikerservaring bieden, doen ze meer kwaad dan goed.

Als jouw website traag is of prestatieproblemen heeft, zal dit de organische zoekresultaten schaden. Snelheid en prestaties zijn belangrijk voor Google omdat ze invloed hebben op de manier waarop gebruikers met jouw site omgaan. Hoe meer afbeeldingen je heeft, hoe langer het duurt om de site te laden. Als je het aantal afbeeldingen kunt verminderen, dan zal je site sneller laden. Maar dat kan de site ook minder aantrekkelijk maken voor bezoekers.

Afbeeldingen zijn een van de eerste gebieden die je moet onderzoeken om de snelheid van uw site te verbeteren. Ze zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de laadtijd op een website. Dat is waar de volgende generatie afbeeldingsformaten in het spel komt.

We bespreken nu de twee populairste nieuwe generatie bestandsformaten.

WEBP

WebP is een afbeeldingsbestandsformaat dat afbeeldingsgegevens bevat met zowel lossless als lossy compressie. WebP is ontwikkeld door Google en is in feite een afgeleide van het WebM videoformaat. Het formaat is in staat om de bestandsgrootte van afbeeldingen tot 34% kleiner te maken dan JPEG- en PNG-afbeeldingen, terwijl de hoge kwaliteit behouden blijft.

AVIF

Het AV1-beeldformaat (AVIF) is een opwindend nieuw open-sourced en royalty free geoptimaliseerd beeldformaat dat elke beeldcodec ondersteunt. Een AVIF-afbeelding biedt een aanzienlijke reductie van de bestandsgrootte in vergelijking met JPEG, PNG en WebP en wordt momenteel ondersteund door Google Chrome, Firefox en Android.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: