Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van pleonasme

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
2
(2)

Wat is een pleonasme?

Pleonasme is een woord dat een overbodige betekenis heeft. Het is een taalkundig fenomeen waarbij een woord of een zin herhaald wordt om dezelfde betekenis te versterken. Het is een taaltechniek die gebruikt wordt om zinnen te versterken en de aandacht van de lezer te trekken.

Een pleonasme is een woord of een zin die meer dan één keer gebruikt wordt. Bijvoorbeeld: “de voorkant van het boek”, in plaats van “het boek”. In dit geval is het pleonasme “voorkant”, omdat het boek maar één kant heeft.

Soorten pleonasme

Er zijn verschillende soorten pleonasme. Sommige vallen duidelijk in de categorie pleonasme, terwijl andere meer als een versterking of een stijlmiddel worden gebruikt. Algemeen gezien kun je de volgende categorieën onderscheiden:

 • Redundante pleonasme: Dit zijn pleonasmes die herhaling bevatten. Bijvoorbeeld: “Ik heb haar haar gekamd”, “Hij is een ongeboren baby”.
 • Taaltechnische pleonasmes: Dit zijn pleonasmes die worden gebruikt om de kracht of stijl van een zin te versterken. Bijvoorbeeld: “Het was een nacht om nooit te vergeten”.
 • Colloquiale pleonasmes: Dit zijn pleonasmes die worden gebruikt in dagelijkse taal. Bijvoorbeeld: “Het is een kwestie van wie het eerst komt, het eerst maalt”.
 • Ironische pleonasmes: Dit zijn pleonasmes die worden gebruikt om een bepaalde boodschap over te brengen. Bijvoorbeeld: “Hij is dood-dood”, wat betekent dat hij dood is.

Voorbeelden van een pleonasme

Hieronder staan enkele voorbeelden van pleonasme:

 • “Een goed goed boek”.
 • “Het is een voorbeeld van een typische typische situatie”.
 • “Een brandende brandende kaars.”
 • “Hij is een nieuwe nieuwkomer”.
 • “Het is een open open deur”.
 • “Hij is een echte echte gentleman”.
 • “Hij is helemaal helemaal alleen”.
 • “Het is een gesloten gesloten boek”.
 • “Hij is een echte echte vriend”.

Voordelen

Pleonasme kan een zin of een gesprek ludieker maken. Het kan de aandacht van de lezer trekken en de lezer een duidelijker beeld geven van wat je wilt zeggen.

Pleonasme is ook nuttig voor schrijvers die een stuk tekst schrijven dat een bepaalde boodschap moet overbrengen. Door pleonasme te gebruiken kunnen zij hun boodschap duidelijker en krachtiger uitdrukken.

Nadelen

Hoewel pleonasme een nuttig taalgebruik is, kan het ook misbruikt worden. Als het te veel gebruikt wordt, kan het een zin of een gesprek vervelend en moeilijk te begrijpen maken.

Ook kan het gebruik van pleonasme de lezer verwarren omdat het dezelfde woorden herhaalt. Dit kan de lezer afleiden van de daadwerkelijke betekenis van de zin.

Slot

Kortom, pleonasme is een nuttig taalgebruik dat kan worden gebruikt om zinnen te versterken en de boodschap duidelijker te maken. Het kan een zin ludieker maken of een gesprek interessanter.

Aan de andere kant kan pleonasme ook misbruikt worden en kan het een zin of een gesprek vervelend en moeilijk te begrijpen maken. Het is dus belangrijk om pleonasme met mate te gebruiken.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 2 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: