Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van patat

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

De betekenis van het woord ‘patat’ verschilt per regio binnen het Nederlandstalig grondgebied. Maar wat is de betekenis precies van het woord ‘patat’ en in hoeverre betekent ‘friet’ hetzelfde? De betekenis van een woord kan een letterlijke betekenis zijn, of een duiding die wordt toegekend aan iets.

Maar allereerst, het woord ‘patat’ kent zijn oorsprong in de Spaanse taal, waar het ‘aardappel’ betekent. In het Nederlands duiden we echter met ‘patat’ gefrituurde aardappelen aan. In het Nederland van boven de rivieren gebruiken we meestal het verkorte woord ‘patat’ om te verwijzen naar dunne reepjes gefrituurde aardappelen. Het woord ‘friet‘ wordt ook gebruikt als synoniem, vooral in de zuidelijke Nederlanden en in Vlaanderen. En zo wordt de term ‘snackbar’ voornamelijk boven de rivieren gebruikt, terwijl de term ‘friture’ in de zuidelijke Nederlanden en in Vlaanderen gangbaar is voor een plek waar je o.a. patat/friet kunt kopen.

Patate, wat aardappel betekent

Het woord ‘patat’ is waarschijnlijk afgeleid van het Spaanse woord ‘patates’, wat aardappel betekent. In grote delen van Vlaanderen wordt het woord ‘patatten‘ ook gebruikt om aardappels aan te duiden. Hier spreekt men dus over patatten indien men naar onbewerkte aardappelen verwijst.

Wat is het verschil tussen friet en patat?

Er is geen echt verschil tussen friet en patat. Beide termen verwijzen naar de bekende rechthoekige aardappelreepjes die in olie worden gefrituurd of in de airfryer worden afgebakken en meestal als bijgerecht worden gegeten. Het gebruik van de termen ‘friet’ en ‘patat’ verschilt echter wel per regio en land, zoals zojuist beschreven. En feitelijk betekent ‘patat’ aardappel en ‘friet’ frituren.

Verschillen tussen de regio’s 

Er zijn wel enkele regionale verschillen in de manier waarop de friet of patat wordt gesneden, gebakken of geserveerd. Zo zijn Belgische frieten over het algemeen iets dikker gesneden dan Nederlandse patat. Franse frieten, zoals bekend, zijn juist weer dunner gesneden dan de Nederlandse of Belgische variant. Daarnaast is mayonaise zoeter en romiger in Nederland, waar in België en Frankrijk mayonaise juist wat zuurder is.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: