Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van overlijdensrisicoverzekering

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Nadat er een dierbare overlijdt, worden bepaalde zaken aan nabestaanden overgelaten. Dit kan verschillen van het opzeggen van een telefoonabonnement tot een huis in de verkoop zetten. Dit moet allemaal geregeld worden terwijl nabestaanden het nieuws van het overlijden nog moeten verwerken, en dus in de beginfase zitten van de rouw. Daarnaast krijgen ze misschien te maken met financiële tegenslagen. Dit kun je voorkomen door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Een overlijdensrisicoverzekering: wat is het?

Een overlijdensrisicoverzekering, ook wel een overlijdensverzekering of ORV genoemd, ondersteunt jouw geliefden bij financiële lasten na jouw overlijden. Omdat er waarschijnlijk een groot deel van de inkomsten is weggevallen, komen er veel financiële zorgen bij kijken. Een overlijdensverzekering voorkomt dat je nabestaanden bijvoorbeeld de huur of hypotheek niet meer kunnen betalen. Deze verzekering sluit je af voor een bepaalde periode. Je kunt kiezen voor een looptijd van 10 tot 50 jaar. Na jouw overlijden wordt geld uitgekeerd aan de nabestaande die jij hebt aangewezen. Dit gebeurt alleen als je komt te overlijden binnen de verzekerde periode, en ook geldt dit tot de dag van je 75e verjaardag. Het bedrag dat wordt uitgekeerd mag je zelf bepalen.

Geen financiële zorgen rondom de hypotheek

Na jouw overlijden valt er waarschijnlijk een groot deel van het gezamenlijk inkomen weg. Hierdoor kan het zijn dat nabestaanden met financiële kosten opgezadeld worden, die ze niet meer kunnen betalen nu jij er niet meer bent. Vaak gaat dit om de hypotheek van jullie huis. Om te zorgen dat je nabestaanden niet in deze situatie terechtkomen, kun je een orv voor je hypotheek afsluiten. Als je hiervoor kiest, wordt je overlijdensverzekering gekoppeld aan je hypotheek. Je hypotheekverstrekker krijgt vervolgens, als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt, het verzekerde bedrag uitgekeerd. Een eventueel resterend bedrag wordt uitgekeerd aan je nabestaanden. Door dit op deze manier te regelen, is je hypotheekverstrekker ervan verzekerd dat je nabestaanden de hypotheek kunnen blijven aflossen.

Soorten overlijdensrisicoverzekering

Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen: de annuïtair dalende orv, de lineair dalende orv en de gelijkblijvende orv. Bij een annuïtair dalende overlijdensverzekering daalt het verzekerde bedrag per jaar met een percentage dat je zelf mag kiezen. Bij een lineair dalende overlijdensverzekering daalt het bedrag ook jaarlijks, maar dan niet met een zelfgekozen percentage. Een gelijkblijvende orv houdt, zoals de naam al zegt, in dat de premie en het verzekerde bedrag gelijk blijven. Dit geldt zolang de verzekering loopt. Per persoon verschillen de wensen voor een overlijdensrisicoverzekering. Daarom is het goed om deze te bespreken met een adviseur. Die luistert naar wat jij van de verzekering verwacht, en geeft advies over welke overlijdensrisicoverzekering het beste bij jou en vooral je dierbaren past. Door er een af te sluiten, laat je je dierbaren niet achter met financiële zorgen, in een periode die al zwaar genoeg is.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: