Als ondernemer moet je vaak heel wat investeringen maken om jouw bedrijf succesvol draaiende te houden. Hierbij kunnen zowel directe als indirecte kosten worden onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan de ondernemer van een autobedrijf. Dit bedrijf zal directe kosten moeten maken aan de inkoop van deze auto’s en onderdelen hiervoor en het onderhoud hiervan. Maar daarnaast zal je indirecte oftewel overhead kosten moeten maken. Je moet een pand huren voor bijvoorbeeld de showroom of een onderhoudsruimte. Zonder elektriciteit zal er niet veel gedaan kunnen worden in dit pand. Ook zal het pand moeten worden bemand met personeel en moet de agenda en de administratie worden bijgehouden. Ook zullen er middelen worden aangewend om naambekendheid te creëren. Zonder klanten kan een bedrijf immers niet bestaan of verder groeien. Zo zie je dus dat naast de directe kosten voor het runnen van het autobedrijf, zijn er dus ook nog een hoop indirecte bijkomende kosten om deze onderneming te runnen.
Vaste lasten
Een andere manier om overheadkosten aan te duiden is met de term ‘vaste lasten’. In het voorbeeld hiervoor kunnen de kosten voor het pand, voor de elektriciteit, voor het personeel, de agenda, de administratie en de naamsbekendheid als overhead worden bestempeld. Ook andere vaste lasten kunnen hieronder worden verstaan. Denk dan bijvoorbeeld aan ICT-kosten voor benodigde systemen, juridische bijstand bij geschillen, telefoonkosten, bedrijfsauto’s voor personeel, vergunningen en verzekeringen.
Berekening van de overheadkosten
Het berekenen van de overheadkosten van jouw onderneming is vrij eenvoudig. Om te beginnen is het goed een lijst te maken van alle kosten die jij in voor het runnen van de onderneming maakt. Vervolgens kan je de kosten in deze lijst onderverdelen in de ‘directe kosten’ en ‘indirecte kosten’. De optelsom van deze indirecte kosten oftewel vaste lasten zijn dan jouw overheadkosten. Vervolgens kan je ook een overheadpercentage vaststellen. Daarmee breng je in kaart hoe de verhouding van de kosten in jouw bedrijfsvoering zijn vormgegeven. Dit percentage bereken je door de indirecte kosten te delen door directe kosten. Dit bedrag doe je vervolgens keer honderd. De formule komt er dan als volgt uit te zien: indirecte kosten / directe kosten * 100 = overheadpercentage.
Waarom overhead percentage berekenen?
Allemaal leuk die gegevens en formules, maar waarom zou je al die moeite doen? Een echte ondernemer zal weten dat de wijze van bedrijfsvoering een grote invloed kan hebben op de uiteindelijk behaalde winst. Met het overheadpercentage krijg je eigenlijk inzicht in hoe efficiënt jij de onderneming runt. De directe kosten vertalen zich uiteindelijk in omzet. Maar als je procentueel gezien een groot deel van het geld besteed aan de ‘bijkomende’ kosten, moet je dit eigenlijk nog van de omzet afhalen. Het zijn immers allemaal kosten die jij maakt zonder dat deze rechtstreeks invloed hebben op de omzet. Een goed inzicht hierin is de eerste stap op weg naar een efficiënte onderneming wat voor jij als ondernemer positief zal voelen in de portemonnee. Voor interesse feitjes en tips om slim om te gaan met geld kun je vinden op financechick.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?