Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van MKB

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

MKB is een afkorting van midden- en kleinbedrijf in Nederland. In het buitenland staat MKB bekend als SME. SME staat afgekort voor Small and Medium Enterprises. In België noemt men het een KMO. Dit staat afgekort voor kleine of middelgrote onderneming. Een MKB bestaat uit maximaal 250 medewerkers. Ongeveer 99% van de ondernemingen in Nederland valt onder een MKB. Daarnaast zijn MKB’s in 3 verschillende categorieën in te delen. Per categorie zitten bepaalde kenmerken die de categorie doen definiëren. Deze categorieën worden in deze blog ook verduidelijkt. Bent u benieuwd naar deze categorieën en andere informatie rondom MKB? Lees dan gerust verder!

 

De definities van het midden- en kleinbedrijf

Zoals in de inleiding benoemd werd wordt MKB verdeeld onder 3 categorieën. Deze categorieën worden hieronder toegelicht met betrekking op het aantal medewerkers, de jaaromzet en het balanstotaal.

 • Middelgroot:
  minder dan 250 werknemers
  een jaaromzet van hoogstens 50 miljoen euro
  een jaarlijks balanstotaal kleiner of gelijk aan 43 miljoen euro
 • Klein:
  minder dan 50 werknemers
  een netto-jaaromzet van hoogstens 10 miljoen euro
  een balanstotaal kleiner of gelijk aan 10 miljoen euro.
 • Micro:
  minder dan 10 werknemers
  een jaaromzet van hoogstens 2 miljoen euro
  een jaarlijkse balanstotaal kleiner of gelijk aan 2 miljoen euro.

 

Aantal bedrijven

Op 1 januari 2020 waren er ongeveer 2.000.000 actieve ondernemingen geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Het jaar ervoor waren dat er ongeveer 100.000 minder. Dat is een hele hoop meer dan voorheen. Wanneer grote bedrijven niet meegerekend worden komt het gemiddelde op 1 januari 2020 op ongeveer 1.500.000 MKB’s. In totaal zijn van alle bedrijven in 2020 66,3% ZZP’er, 33,6% ondernemer met maximaal 250 werknemers in dienst en 0,1% is ondernemer van een groot bedrijf. Dus 99% van de bedrijven valt onder een MKB. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor meer dan 60% van de toegevoegde waarde en maar liefst 70% van de werkgelegenheid. Als MKB heeft u verschillende rechten en kunt u gebruik maken van verschillende diensten. Een voorbeeld daarvan is het storten van MKB afval. Dan kunt u een rolcontainer huren bij een bedrijf die MKB afval doen verzorgen. Het MKB afval wordt dan om de zoveel tijd opgehaald. Dit scheelt in tegenstelling tot een particuliere afval stortverlener.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: