Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van loopbaanscan

Inhoudsopgave

Leestijd: 4 minuten
0
(0)

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging in je professionele leven? Het kan best lastig zijn om te bepalen welke richting je precies op wilt. Gelukkig is er een uitstekende tool die jou kan helpen: de loopbaanscan. In dit artikel bespreken we wat een loopbaanscan is, hoe het werkt en waar je terecht kunt voor een goede scan. Lees snel verder en ontdek hoe jij jouw ideale carrièrepad kunt vinden met behulp van een loopbaanscan!

Wat is een loopbaanscan?

Een loopbaanscan is een uitgebreide vragenlijst die inzicht biedt in jouw professionele interesses, vaardigheden, persoonlijkheid en ambities. Het doel van deze scan is om jou te helpen ontdekken welk carrièrepad het beste bij je past en hoe je daar kunt komen. Het is een nuttige tool om je huidige positie te evalueren en te bepalen welke stappen je kunt ondernemen om je carrière verder te ontwikkelen.

Hoe werkt de scan?

Een loopbaanscan bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder:

 • Interessetest: Dit onderdeel brengt in kaart welke vakgebieden en werkomgevingen jou het meest aanspreken.
 • Vaardighedentest: Hier ontdek je welke vaardigheden je sterk hebt ontwikkeld en waar je wellicht nog aan kunt werken.
 • Persoonlijkheidstest: Deze test onderzoekt jouw persoonlijke eigenschappen en geeft inzicht in hoe deze jouw professionele keuzes kunnen beïnvloeden.
 • Ambitiemeter: Hierbij geef je aan wat je belangrijk vindt in je werk, zodat je een beeld krijgt van wat je wilt bereiken in je carrière.

Na het invullen van de vragenlijst ontvang je een uitgebreid rapport met jouw resultaten. Dit rapport bevat niet alleen een overzicht van jouw interesses, vaardigheden, persoonlijkheid en ambities, maar ook een lijst met passende beroepen en loopbaanadviezen op maat.

Waarom is een loopbaanscan zo waardevol?

Een loopbaanscan helpt je om:

 • Jezelf beter te leren kennen: Je krijgt inzicht in je eigen interesses, vaardigheden en persoonlijkheid, wat je helpt om betere keuzes te maken voor je professionele leven.
 • Je carrièredoelen te verduidelijken: Het rapport geeft je concrete doelen om na te streven en adviezen over hoe je deze kunt bereiken.
 • Passende beroepen te vinden: De lijst met beroepen die aansluiten bij jouw profiel kan je helpen om gerichter te zoeken naar nieuwe kansen.
 • Je loopbaanplanning te verbeteren: Met de informatie uit de scan kun je een gericht plan opstellen om je carrière verder te ontwikkelen.

Waar kun je terecht voor een loopbaanscan?

Er zijn verschillende aanbieders van loopbaanscans beschikbaar, zowel online als offline. Enkele opties zijn:

 • Loopbaanadviesbureaus: Veel professionele loopbaanadviesbureaus bieden loopbaanscans aan als onderdeel van hun dienstverlening. Hier krijg je vaak persoonlijke begeleiding bij het interpreteren van de resultaten en het opstellen van een loopbaanplan.
 • Online tests: Er zijn diverse websites die loopbaanscans aanbieden, zowel gratis als betaald. Hoewel deze scans vaak minder uitgebreid zijn dan de scans van loopbaanadviesbureaus, kunnen ze je wel een goed startpunt bieden.
 • Opleidings- en ontwikkelingsfondsen: Sommige sectoren beschikken over een O&O-fonds (opleidings- en ontwikkelingsfonds) dat loopbaanscans aanbiedt voor werknemers in die sector. Informeer bij je werkgever of brancheorganisatie of er een dergelijk fonds beschikbaar is.

Hoe bereid je je voor?

Om het meeste uit je loopbaanscan te halen, kun je jezelf voorbereiden door:

 • Open en eerlijk te zijn: Probeer tijdens het invullen van de vragenlijst zo eerlijk mogelijk te zijn over je interesses, vaardigheden en persoonlijkheid. Zo krijg je een realistisch beeld van jouw mogelijkheden en kansen.
 • Tijd te nemen: Het invullen van een loopbaanscan kan enige tijd in beslag nemen. Plan voldoende tijd in om de vragenlijst zorgvuldig te doorlopen en over je antwoorden na te denken.
 • Reflectie: Neem de tijd om te reflecteren op je huidige situatie, je carrièredoelen en wat je belangrijk vindt in je werk. Dit kan je helpen om de resultaten van de loopbaanscan beter te interpreteren en te gebruiken voor je loopbaanplanning.

Hoe maak je optimaal gebruik van de resultaten van een loopbaanscan?

Na het afronden van de loopbaanscan, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om de resultaten optimaal te benutten:

 • Bespreek de resultaten met een loopbaancoach of -adviseur: Een professional kan je helpen om de resultaten te interpreteren en een plan op maat te maken.
 • Onderzoek de voorgestelde beroepen: Neem de tijd om de voorgestelde beroepen uit het rapport te onderzoeken. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden en welke richting je op wilt.
 • Stel een actieplan op: Gebruik de inzichten uit de loopbaanscan om concrete stappen te plannen die je kunt nemen om je carrièredoelen te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld het volgen van een opleiding of cursus zijn, het opdoen van nieuwe werkervaring of het netwerken binnen een bepaalde branche.
 • Evalueer regelmatig: Het is belangrijk om je loopbaanontwikkeling regelmatig te evalueren en eventueel bij te sturen. Overweeg om elke paar jaar een nieuwe loopbaanscan uit te voeren om te zien of je nog steeds op het juiste pad zit of dat er aanpassingen nodig zijn.

Tips voor het kiezen van de juiste loopbaanscan

Er zijn veel verschillende loopbaanscans beschikbaar, dus het kan lastig zijn om de juiste keuze te maken. Houd bij het kiezen van een loopbaanscan rekening met de volgende tips:

 • Betrouwbaarheid: Kies voor een loopbaanscan die is ontwikkeld door professionals en die gebruikmaakt van wetenschappelijk onderbouwde methoden. Dit zorgt ervoor dat je nauwkeurige en betrouwbare resultaten krijgt.
 • Maatwerk: Een goede loopbaanscan houdt rekening met jouw unieke situatie en behoeften. Kies voor een scan die zowel je interesses, vaardigheden, persoonlijkheid als ambities in kaart brengt.
 • Begeleiding: Het kan waardevol zijn om de resultaten van de loopbaanscan te bespreken met een loopbaancoach of -adviseur. Kies daarom voor een scan die deze mogelijkheid biedt, of zoek zelf een professional om je bij te staan.
 • Prijs-kwaliteitverhouding: Hoewel er gratis loopbaanscans beschikbaar zijn, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een betaalde scan als deze je betere resultaten en begeleiding biedt. Vergelijk de opties en kies de scan die het beste aansluit bij jouw budget en behoeften.

Conclusie

Een loopbaanscan is een uitstekende tool om inzicht te krijgen in je professionele interesses, vaardigheden, persoonlijkheid en ambities. Het helpt je om je carrièredoelen te verduidelijken, passende beroepen te vinden en je loopbaanplanning te verbeteren. Door het kiezen van een betrouwbare en uitgebreide loopbaanscan en het optimaal benutten van de resultaten, ben je goed op weg om jouw ideale carrièrepad te ontdekken en te bewandelen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: