Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van liposomaal

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

Liposomaal is een term die je steeds vaker tegen komt als je op zoek bent naar de juiste voedingssupplementen. Veel vakbladen vermelden dat je moet kiezen voor voedingssupplementen met een liposomale werking. Maar wat is dat precies en waarom zou je hiervoor moeten kiezen? Om te kunnen werken moeten voedingssupplementen een bepaalde dosis bevatten. Als je een ‘normaal’ supplement gebruikt, gaat een gedeelte van de werkzame stoffen verloren in je spijsvertering. Je maagzuur breekt dit namelijk af. Liposomen voorkomen dit proces.

Wat zijn liposomen?

Liposomen zijn ontdekt in 1961 door een Engelse wetenschapper. Hij kwam tot de ontdekking dat je piepkleine bolletjes kunt maken van een dubbele laag phospholipiden. Dit zijn vetdeeltjes, die de werkzame stoffen beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Liposomen werden al vrij snel gebruikt als manier om medicijnen veiliger en efficiënter op te laten nemen door het lichaam.

Ze zijn namelijk nuttig bij het transporteren van actieve ingrediënten naar menselijke cellen. Liposomen worden ingezet in combinatie met een groot aantal producten, van huisverzorgingsproducten tot vitamines en mineralen. Vitamines zijn essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Het is dus belangrijk dat wanneer je een supplement met vitamines slikt, dat deze ook aankomen op de plek waar ze nodig zijn. Liposomen maken het eenvoudiger dan ooit tevoren om voordeel te halen uit een supplement.

Een luchtbel

Stel je een luchtbel voor, dan proberen wij je te laten begrijpen hoe een liposoom er precies uit ziet. Een lichte bol, met volledige bewegingsvrijheid. Binnenin de luchtbel zijn allerlei stoffen te vervoeren, van medicijnen tot antioxidanten en voedingsstoffen. Deze stoffen reizen beschermd door het lichaam en worden niet afgebroken voordat ze hun doel bereikt hebben. De wand van liposomen bestaat uit fosfolipiden. Dit zijn moleculen die ook te vinden zijn in onze lichaamseigen cellen, waardoor de liposoom zo eenvoudig door het lichaam kan reizen.

Miniscuul formaat

Liposomen zijn gigantisch klein van formaat. De meeteenheid voor een liposoom is de micron. Deze eenheid is 1000 keer kleiner dan een millimeter. Liposomen worden met een formaat tussen de 0,025 en 0,25 beschouwd als nano-deeltjes. Liposomale producten zijn een effectieve en veilige keuzemogelijkheid in plaats van traditionele supplementen. Jij profiteert van een betere biologische beschikbaarheid. Dit wil zeggen dat de werkzame stoffen direct naar de cellen worden getransporteerd, waardoor ze betere prestaties bieden. De medische wereld maakt hier al jaren gebruik van, bijvoorbeeld bij de behandeling van tumorweefsel. De fosfolipiden die de liposomen vormen zijn niet giftig en biologisch afbreekbaar, waardoor ze volledig veilig in gebruik zijn.

Zo neem je liposomale supplementen in

Het innemen van liposomale supplementen gebeurt hetzelfde als bij andere voedingssupplementen. Dit doe je met een paar slokken water. Het valt af te raden om het supplement met een hete drank in te nemen, omdat dit schade aan kan brengen aan de fosfolipiden en dus een negatief effect kan hebben op de werkzaamheid. Voedingssupplementen zijn een aanvulling op gezonde voeding, geen vervanging van.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: