Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van lean consultancy

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Het aantal bedrijven in Nederland blijft maar stijgen. Om ervoor te zorgen dat je als ondernemer zichtbaar blijft op de drukker wordende arbeidsmarkt heb je diverse strategieën nodig die je bedrijf up and running houden.

De laatste jaren hoor je steeds vaker het woord ‘lean’ of ‘lean consultancy‘ voorbijkomen in het bedrijfsleven. Wat is lean precies en hoe kunnen we de betekenis van lean consultancy het beste omschrijven? We zochten het voor je uit in dit artikel.

Wat is lean precies en hoe wordt het toegepast?

Lean is een business strategie die ontzettend veel gebruikt wordt binnen het bedrijfsleven. Sterker nog: het is een van de meest gebruikte methoden voor een heel specifiek doel, namelijk het verbeteren van processen binnen organisaties. Hierbij wordt er gekeken naar wat er zoal moet gebeuren om bepaalde bedrijfsprocessen optimaal te maken. Lean betekent letterlijk ‘slank’ en is gekozen als woord voor dit proces omdat het ervoor moet zorgen dat er niks binnen een bedrijfsproces is dat onnodig te veel is. Ieder onderdeel moet betekenis hebben, anders kan het net zo goed worden geschrapt. Dat is wat er gebeurt binnen een lean organisatie: schrappen, schrappen en nog eens schrappen.

Het hoofddoel van werken op een lean manier is om de hoogst mogelijke waarde te bieden aan de klant. De klant staat dus centraal bij deze business strategie. Door het schrappen van onnodige elementen of onderdelen binnen een proces wordt de toegevoegde waarde maximaal tegen een minimale inspanning. Dat is de beste combinatie die je als ondernemer of organisatie kunt hebben. Wanneer je even bezig bent met lean werken zul je al gauw merken dat dit een positief effect heeft op alle bedrijfsonderdelen. Denk aan de winst, maar ook aan (het aantal) klanten en je medewerkers.

De basis van lean is te vinden bij het bedrijf Toyota

Hoewel er steeds meer bedrijven zijn die werken aan de hand van deze methode weet niet iedereen waar de strategie vandaan komt. Lean is bedacht door Taiichi Ohno, de werkplaatschef van Toyota. Hij bedacht dat alleen bepaalde processen waar klanten écht wat aan hebben en voor betalen nuttig zijn voor zowel de klant als het bedrijf. Waarom zou je je bezig houden met overbodige werkzaamheden waar niemand wat aan heeft? Dat implementeerde hij in zijn nieuwe manier van werken waarbij verspilling (waste) overbodig was en dus beter verwijderd kon worden.

Hij noemde dit zelf nog niet ‘lean’. Dat gebeurde pas door de onderzoekers James P. Womack en Daniel Jones van Massachusetts Institute of Technology. Zij beschreven de productiewijze van Toyota waarbij ze tot het woord lean kwamen voor dergelijke slanke, gestripte versies van bedrijfsprocessen. Hierbij is het goed om te weten dat er vijf stappen nodig zijn om tot een volledige lean onderneming of organisatie te komen. Je moet aan de hand van de value bezig gaan met de value stream, de flow en pull om tot perfection te komen. Deze hele keten moet constant in balans zijn om goed te kunnen werken.

Dit moet je weten over lean consultancy

Steeds vaker zien bedrijven in Nederland de meerwaarde in van lean en hebben dus een onderdeel lean consultancy binnen hun organisatie. Zij gaan daar actief mee aan de slag en zorgen voor een nieuwe functie waarin een lean consultant aan de slag gaat met het continu verbeteren van diverse processen binnen het bedrijf. Dat is waar lean consultancy om draait: als werknemer ben je bezig met het vergroten van de klantwaarde en het elimineren van verspillingen die een bepaald bedrijfsproces toch niets brengen. In de kern betekent dit dat de basis voor ieder bedrijf hetzelfde is, maar omdat geen enkel bedrijf verder exact overeenkomt zul je de werkwijze en het doel van de organisatie goed moeten weten. Daarna kan je aan de slag gaan met het optimaliseren van het bedrijf waar je werkt.

Natuurlijk beschikt lean over veel meer onderdelen dan we hier vertellen in een artikel over de betekenis van lean en lean consultancy. Zo ga je als lean consultant aan de slag met het in kaart brengen van waardestromen, Ishikawa, scrum en Lean Six Sigma. Al met al omvat lean dus meerdere onderdelen waar je als consultant meer over leert hoe je ze moet toepassen. Er zijn diverse opleidingen en cursussen beschikbaar waarin je meer leert over deze manier van werken. Ben je op zoek naar een baan als lean consultant, dan zul je zien dat er in Nederland allerlei interessante vacatures beschikbaar zijn. Kortom: een boeiend werkveld dat zeker onmisbaar is voor de bedrijven in onze moderne samenleving.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: