Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van lamineerhoezen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een lamineerhoes is een speciale hoes waarmee u documenten kunt beschermen en voor langere tijd kunt bewaren. Deze plastic hoes wordt met een lamineerapparaat om het document verlijmd, ofwel gelamineerd. Hierdoor is het document beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals water en vuil. 

Wat voor soorten lamineerhoezen zijn er?

Lamineerhoezen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zo kunt u grote documenten tot A2 formaat lamineren, maar ook kleine documenten vanaf A7 formaat. Voor documenten die veel in aanraking komen met de buitenlucht, zijn er speciale UV-bestendige hoezen te krijgen. Zo worden ze beschermd tegen verkleuring door zonlicht. Wilt u iets lamineren dat in een ordner gaat? Ook daar zijn speciale hoezen voor die al universele perforatie bevatten voor een ordner met 2, 4 of 24 ringen.

Naast de verschillende formaten en toepassingen, is er ook verschil in dikte. De dikte van lamineerhoezen wordt benoemd als ‘micron’. Dit is de benaming voor een duizendste millimeter. De dikte is minimaal 75 en maximaal 250 micron per zijde.

Wat kan je allemaal lamineren?

Je kunt veel verschillende soorten kantoorartikelen lamineren. Denk bijvoorbeeld aan papieren documenten in verschillende formaten, maar ook badges of passen. Waardevolle foto’s kunt u ook lamineren, evenals bijvoorbeeld menukaarten. Houd er rekening mee dat u echo’s niet kunt lamineren met een lamineerapparaat, door de hitte verdwijnt het beeld van de echo.

Hoe werkt het precies?

Voor het lamineren van documenten en kantoorartikelen kan gebruik gemaakt worden van twee verschillende technieken, lamineren door middel van hitte of door middel van druk. In beide gevallen wordt de in de lamineerhoes aanwezige lijm geactiveerd, alleen het proces verschilt.

Hitte

Bij lamineren door middel van hitte, zitten er verwarmde rollen in het lamineerapparaat. Door het document met de lamineerhoes door het apparaat te voeren, wordt de hoes verwarmd en op het document vastgedrukt. Dit is de meest voorkomende methode en deze biedt ook de meeste bescherming. Het enige nadeel is dat hittegevoelige documenten niet op deze wijze gelamineerd kunnen worden.

Druk

Deze methode is uitermate geschikt voor documenten die hittegevoelig zijn, zoals echo’s. Het lamineerapparaat bevat dan geen verwarmde rollen, maar oefent alleen druk uit op het doorgevoerde document met de hoes, waardoor de lijmlaag geactiveerd wordt. Het is zelfs mogelijk om deze hoezen zonder lamineerapparaat te verlijmen, door zelf druk uit te oefenen. Het nadeel van deze methode is dat het document niet waterdicht is en gevoeliger voor misbruik.

Het is dus belangrijk niet alleen te kijken naar het soort document of kantoorartikel dat u wilt lamineren, maar ook naar de mate van bescherming die nodig is en of het document al dan niet hittegevoelig is.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

bedrijfsautoverzekering
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: