Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van koopcontract

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuten
0
(0)

Wat is een koopcontract?

In het koopcontract of koopakte staan alle afspraken die je maakt met de verkoper van een vastgoedobject (woning, kantoorpand of kavel). Het is de basis voor de overdracht van het eigendom van de woning. Vergeet je iets in het contract te zetten of staat het er niet helemaal goed in, dan kan dat grote gevolgen hebben. Want zodra je het tekent is het rechtsgeldig.

Wie stelt een koopcontract op?

Veel mensen denken dat je verplicht naar een notaris moet voor het opstellen van een bindend en wettelijk koopcontract, maar dat is niet het geval. Waar een notaris al snel vierhonderd tot vijfhonderd euro rekent voor het opstellen van een koopakte, kan je via een online service als Formalis al voor 119 euro een koopcontract opstellen. Dat scheelt al weer behoorlijk op de kosten koper. Wel zo fijn, want je moet al veel kosten maken voor de aanschaf van een woning, zoals overdrachtsbelasting (8%), notariskosten, makelaarskosten en overbieden.

Verschil tussen een voorlopig koopcontract en een definitief koopcontract?

De term ‘voorlopig koopcontract’ wordt regelmatig gebruikt, maar het klopt eigenlijk niet: het koopcontract (ook wel koopovereenkomst) is namelijk wel bindend, zowel voor jou als voor de verkoper. Daarom wordt deze term tegenwoordig niet meer gebruikt omdat het voor verwarring kan zorgen. Het enige voorlopige aan de koopakte is dat er ontbindende voorwaarden instaan, waarop de (ver)koop ontbonden kan worden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Financieel
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: