Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van koolhydraat

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
0
(0)

Koolhydraten, in de vorm van vezels, zetmeel en suikers, zijn essentiële voedingsstoffen die je lichaam omzet in glucose om je de energie te geven om te functioneren. Complexe koolhydraten in fruit, groenten en volkorenproducten geven minder snel een verhoogde bloedsuikerspiegel dan enkelvoudige koolhydraten (suikers).

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten (ook wel koolhydraten genoemd) zijn een soort macronutriënten die in bepaalde voedingsmiddelen en dranken voorkomen. Suikers, zetmeel en vezels zijn koolhydraten.

Andere macronutriënten die we dagelijks nodig hebben zijn vet en eiwit. Je lichaam heeft deze macronutriënten nodig om gezond te blijven.

Hoe verwerkt het lichaam koolhydraten?

Je spijsverteringsstelsel breekt koolhydraten af tot glucose of bloedsuiker. Je bloedbaan absorbeert glucose en gebruikt het als energie om je lichaam van brandstof te voorzien.

De hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt, beïnvloedt de bloedsuikerspiegel. Als je veel koolhydraten binnenkrijgt, kan de bloedsuikerspiegel stijgen. Een hoge bloedsuikerspiegel (hyperglykemie) kan een risico vormen voor diabetes. Sommige mensen die niet genoeg koolhydraten binnenkrijgen, hebben een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie).

Tip, bekijk hier hoeveel koolhydraten per dag voor jou verantwoord zijn.

Wat is het verschil tussen enkelvoudige en complexe koolhydraten?

De chemische structuur van een voedingsmiddel en hoe snel je lichaam het verteert, bepalen of het een complex of een simpel koolhydraat is. Complexe koolhydraten veroorzaken minder snel pieken in de bloedsuikerspiegel. Ze bevatten ook vitaminen, mineralen en vezels die je lichaam nodig heeft. (Je bent misschien bekend met de term “goede koolhydraten”, maar het is misschien het beste om ze te zien als gezonde koolhydraten. )

Te veel enkelvoudige koolhydraten kunnen bijdragen aan gewichtstoename. Ze kunnen ook het risico op diabetes, hartaandoeningen en een hoog cholesterolgehalte verhogen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: