Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van kinderopvang

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

blijkt uit divers onderzoek. Zij brengen hun kinderen naar de opvang wanneer ze zelf bijvoorbeeld aan het werk zijn en dus niet thuis voor hun kinderen kunnen zorgen. Wat houdt de kinderopvang precies in en welke soorten opvang zijn er? Moet je geschoold zijn om kinderen op te vangen en is er een opleiding voor de kinderopvang? We zochten het voor je uit.

Kinderopvang: wat betekent dat precies?

Hebben we het over kinderopvang dan gebruiken we dat woord als een overkoepelende term die alle mogelijke soorten opvang voor kinderen samenvat. Ouders en/of verzorgers brengen hun kroost naar de kinderopvang op momenten dat ze zelf niet thuis kunnen zijn. Ze moeten bijvoorbeeld werken, volgen een opleiding of traineeship of zijn bezig met solliciteren. De betekenis van kinderopvang is dus heel letterlijk: de opvang van kinderen. Er zijn in Nederland allerlei soorten kinderopvang waar je als ouder gebruik van kunt maken. Het is afhankelijk van de leeftijd en je wensen naar wat voor een soort opvang je kind(eren) gaat of gaan.

Verschillende soorten kinderopvang

Wanneer we kijken naar de soorten kinderopvang kunnen we een onderscheid maken tussen formele en informele opvangen. Een formele kinderopvang is bijvoorbeeld een bedrijf dat kinderopvang als voorziening aanbiedt op bepaalde tijden op vaste dagen. Dit soort kinderopvang is over het algemeen alleen doordeweeks en op kantoortijden geopend. Ouders die op (een deel van) die dagen werken, maken meestal gebruik van dit soort kinderopvang. Formele kinderopvang is er voor verschillende leeftijden. Denk aan dagopvang, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang, voorschoolse opvang, tieneropvang en gastouderopvang.

Naast formele kinderopvang is er de keuze voor informele kinderopvang. Daarbij moet je kijken naar je familie of vriendenkring. Zo helpen veel (groot)ouders, vrienden of kennissen een handje in het geval van informele kinderopvang. Ook kun je een ingehuurde oppas zoals een nanny of een au pair scharen onder dit soort opvang. Het grote voordeel van informele kinderopvang is dat je niet aan vaste tijden en dagen vastzit. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld in het weekend of in de avond een keer zonder kinderen weg moet of weg wilt. Denk aan een avondje fine dining of naar het theater.

Wat doen kinderen zoal op de kinderopvang?

Misschien vraag je je af wat kinderen zoal doen en beleven op de kinderopvang. Bij een informele kinderopvang is er geen vast programma, maar kan er zelf gekeken worden naar leuke activiteiten. Afhankelijk van de leeftijd wordt er bij de formele kinderopvang vaak wel van alles ondernomen. Zo kunnen kindjes met elkaar spelen, leren ze wat ze moeten doen in sociale situaties en doen ze allerlei activiteiten in het kader van de ontwikkeling van kinderen. Bij zo’n kinderopvang zijn altijd geschoolde begeleiders aanwezig. Je moet dus een opleiding voor de kinderopvang of iets in dat kader hebben gevolgd om dit werk te mogen doen.

Dat is voor ouders en verzorgers een prettig idee, omdat ze zo zeker weten dat hun kinderen in goede handen zijn. Daarnaast moeten formele kinderopvangen aan bepaalde eisen voldoen. Dat komt omdat kinderen een kwetsbare doelgroep zijn die middenin hun ontwikkeling zijn. Er moet bijvoorbeeld een bepaald aantal geschoolde begeleiders per aantal kinderen aanwezig zijn, evenals aandacht voor de groepssamenstelling en de veiligheid van de locatie van de kinderopvang. Bij een informele kinderopvang heb je niet te maken met dergelijke regels.

Horizontale en verticale groepsindeling op de kinderopvang

In de keuze voor een kinderopvang kun je kijken naar of er een horizontale of verticale groepsindeling wordt aangehouden. Een horizontale groepsindeling op de kinderopvang betekent dat er gekeken wordt naar de leeftijd van kinderen. Op zo’n opvang worden kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar in de groep geplaatst. Een voordeel daarvan is dat er veel leeftijdsgerichte activiteiten kunnen worden aangeboden. Wat ook prettig is, is dat kinderen maar maximaal twee jaar schelen en op die manier ook van alles van elkaar kunnen leren.

Daarnaast kun je gaan voor een kinderopvang met een verticale groepsindeling. Zo’n kinderopvang beschikt over een groep kinderen waarvan de leeftijd niet uitmaakt. Kinderen van allerlei leeftijden worden bij elkaar in één groep gezet. Het grote voordeel van een verticale groepsindeling is dat broertjes en zusjes bij elkaar op de kinderopvang kunnen worden gezet. Ook leren kinderen op deze manier om te gaan met kinderen van verschillende leeftijden. Voor beide soorten groepen is een opleiding voor de kinderopvang noodzakelijk; het liefst met een specialisatie voor dit soort groepen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Relaties
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: