Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van jargon

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
4
(1)

Het is een woord dat je vaak hoort: jargon. Maar veel mensen weten de betekenis er niet van. Wat betekent het woord jargon eigenlijk? Jargon is het taalgebruik binnen een bepaald vakgebied. Als voorbeeld noemen we even de marketingwereld. Als buitenstaander is jargon, of vakjargon zoals het ook vaak wordt genoemd, moeilijk te volgen. Marketeers hebben het bijvoorbeeld over SEO, SEA, een KPI dashboard, UX design en copywriters. Woorden die je waarschijnlijk niets zeggen als je zelf niet in deze wereld actief bent. Daarom worden deze woorden ook wel jargon genoemd.

Marketing vakjargon

We weten nu dus dat jargon, of vakjargon, een soort taalgebruik is dat gebruikt wordt door mensen in hetzelfde vakgebied. Waar jij werkt zullen jullie vast ook termen hebben die alleen jij en je collega’s kennen. Ook dit is jargon. We gaan even verder op het voorbeeld van de marketingwereld. Deze wereld zit vol jargon, die voor de buitenstaander moeilijk te volgen is. We noemden zojuist al het woord SEO. Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar de kans is groot dat je de betekenis ervan niet kent. En dat is niet erg. SEO is namelijk vakjargon in de marketingwereld. SEO staat voor Search Engine Optimization. Zoekmachineoptimalisatie dus. Marketeers proberen hun bedrijf zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te krijgen. Dit doen ze zonder er voor te hoeven betalen. Want dat is namelijk weer een andere term: SEA. Je ziet het, de marketingwereld zit vol jargon.

Is straattaal ook jargon?

Zoals je inmiddels weet is jargon moeilijk te begrijpen voor buitenstaanders. Hoor je niet bij een bepaalde (vak)groep, dan weet je niet waar iemand het over heeft. Dit geldt ook voor straattaal. Veel mensen zijn niet bekend met straattaal die de (voornamelijk) jeugd spreekt. Is straattaal dan ook jargon? Ja, in principe wel. Zoals gezegd is jargon een taalgebruik binnen een bepaald gebied. Dus ook straattaal zou hieronder moeten vallen. Toch zijn de meningen hier over verdeeld. Want op straat rondhangen is weer geen beroep. En jargon is toch eigenlijk taalgebruik binnen een vakgebied? Hier kan je nog lang over discussiëren. Dus zo gemakkelijk is het nog niet om de precieze betekenis te weten van jargon.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: